SURMAV VIIRUS: Niisugune on Ebola viirus elektronmikroskoobist nähtuna. Foto: Reuters
Maailm
7. oktoober 2014, 07:00

Teadlased: Ebola viirus jõuab Euroopasse kuu ajaga (4)

Lancasteri ülikooli teadlaste sõnul on ainult aja küsimus, millal Ebola viirus Lääne-Aafrikast Euroopasse jõuab: 75%lise tõenäosusega on see kolme nädala pärast Prantsusmaal ning 50%lise tõenäosusega jõuab see oktoobris Suurbritanniasse.

Prognoosid lähtuvad sellest, et lennuliinid jätkavad tavapärast tööd. Ebolast enim laastatud Guineas, Sierra Leones ja Libeerias räägitakse palju prantsuse keelt ja nendel riikidel on ühtlasi tihe lennuühendus Pariisiga. Londonis asuv Heathrow’ lennujaam kuulub aga maailma suurimate hulka.

Kui vähendada lennureise Ebola leviku piirkondadest, siis kahaneb tõenäosus vastavalt 25 ja 15 protsendile.

Maailma Tervishoiuorganisatsioon ei ole seni soovitanud Aafrika lende vähendada. Kuid British Airways ja Emirates Airlines on juba rakendanud piiranguid.

Septembri viimasel päeval diagnoositi esimene Ebola juhtum Ameerika Ühendriikides. Haigestunu on mees, kes lendas Libeeriast üle Brüsseli Texase osariiki. Pühapäeval hindasid arstid tema seisukorda kriitiliseks.

Hoolimata Ebola jõudmisest Ameerika Ühendriikidesse, ei toeta võimud reisikeeldu Ebola puhangu riikidest. USA allergia- ja nakkushaiguste instituudi direktor Anthony Fauci ütles, et reisikeelu kehtestamine Lääne-Aafrika riikidele raskendaks nende võitlust viiruse kontrolli alla saamiseks. "Nende riikide isoleerimisel võivad seal puhkeda rahutused. On võimalik, et Ebola riikide täielik isoleerimine võiks põhjustada sealsete valitsuste kukkumise," ütles Fauci usutluses telekanalile Fox News.

ÜRO peasekretäri Ban Ki-mooni kõneisik Stephane Dujarric ütles ajakirjanikele, et on väga tähtis mitte isoleerida nakkusohtlikke riike, sest see ainult halvendaks nende poliitilist ja majandusseisu. Ta lisas, et ka abitöötajatel peab olema pääs regiooni.

Märtsist alates on Ebola nõudnud Lääne-Aafrikas juba üle 3500 inimelu.