Ene RämmeldFoto: TEET MALSROOS
Terviseuudised
7. oktoober 2014, 16:06

Ene Rämmeld sattus häälepaelte lõikuse tõttu surmasuhu (30)

Prantsusmaal elavale, Eesti filmiklassikast tuntud „Libahundi" Tiinat mänginud Ene Rämmeldile (67) tehti tema hääle säilitamiseks väike häälepaelte operatsioon, kirjutab ajakiri Tervisetark.

Harilikult vaid ühepäevast haiglasviibimist nõudev operatsioon kujunes naise jaoks košmaariks: üldnarkoos mõjus naisele nii, et ta jäi haiglasse ratastooli nädalaks ning sel ajal teda piinanud valud olid meeletud. Ka teda opereerinud arstid Prantsusmaal olid Rämmeldi olukorrast hämmelduses, naist uuriti mitu korda päevas ja keegi ei saanud aru, mis tal viga on.

Ene Rämmeld paneb enda loo moraalina südamele, et isegi pisikest operatsiooni ei tohi alahinnata, sest kunagi ei tea, kus ootavad ees ohud. Hääle tagasisaamiseks käis naine kuude viisi hääleseades, kuid oma endise kõlaga häält tagasi ei saanudki.

Maailmakuulsal naiskoomikul Joan Riversil ei läinud aga nii hästi kui Ene Rämmeldil. Erakliinikus toimunud häälepaelte operatsioon ebaõnnestus ning lõikustüsistuste tõttu tuli naine viia kunstlikku koomasse. Välja Rivers sellest ei tulnud ning ta suri mõni päev hiljem, tänavu 4. septembril, 81. aastasena.