Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
14. oktoober 2014, 11:40

Miks seks on rasedale hea? (6)

Kuigi rasedusaegsed hirmud võivad naistes tekitada kahtlusi ja pärssida sestap seksi ajal haripunkti jõudmast, on suurema osa rasedate jaoks nii seks kui orgasmi saamine väga kasulik ja vajalikki.

Hirmud tuleks selja taha heita, kui arst on kinnitanud, et rasedus kulgeb hästi – siis pole mingit põhjust, miks raseduse ajal seksi vältida või end voodis tagasi hoida.

Väljaandes The Journal of Sexual Medicine ilmunud uuringu kohaselt oli tervelt 40% osalenud naistest raseduse ajal suurem seksiisu kui enne rasedust.

Seda võib selgitada asjaoluga, et kuna hormoonid möllavad ja suurenenud verevarustuse tõttu on tupes ning vaagnapiirkonnas tundlikkus suurenenud, mõjub igasugune stimulatsioon intensiivsemalt. Sestap võivad rasedusaegsed orgasmid olla kaerakordselt võimsad. Mõned naised kogevad just sel perioodil esmakordselt elus mitut orgasmi järjest.

Orgasmid toovad endaga kaasa aga adrenaliinivoolu, mis on suurepärane leevendus igasugusele stressile. Erinevate uuringute andmeil aitab seks alandada näiteks vererõhku, mis omakorda muudab raseda rahulikumaks ja perspektiivis vähendada südameinfarkti riski. Ning kindlasti on seksil ka lõdvestav toime, mis aitab muidu kehva unega rasedal paremini uinuda.