Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. oktoober 2014, 15:05

9 haigust, mida põhjustab seks (13)

Kuigi seks on üldjuhul hea ja nauditav, on siiski ka mõned tervisehädad, mida see võib kaasa tuua.

Everyday Health pani kirja üheksa tuttavat ja ka veidi ootamatut üheksa tõbe, mida seks võib põhjustada.

* Mälukaotus. Mõni aasta tagasi hämmastas arste ühe Washingtoni naise juhtum. Nagu naine abikaasaga veidi metsikumalt seksis, kadus tal mõne tunni pärast mälu. Naisel diagnoositi äkiline mälukaotus ehk amneesia.

* Seksijärgne depressioon. Kui vahekord ei olnud meelepärane, võtab see tuju. Kuid vähem on teada fakt, et kolmandik naisi kogeb depressiooni ka pärast head seksi. 10% neist kogeb depressiooni sümptomeid regulaarselt.
Sellele nähtusele pole kindlat selgitust leitud, põhjusteks on pakutud nii hormoonitaseme kõikumist kui suhteprobleeme.

* Peavalu. Kui parasjagu seksiisu pole, võib peavaluga end välja vabandada küll. On aga palju inimesi, kellele seks põhjustab peavalu. See on tingitud asjaolust, et seksi ajal tõuseb ajus vererõhk. Valu annab endast märku orgasmi saabudes ja võib kesta kuni pool tundi.

• Spermaallergia. 40 000 üks naine on spermale allergiline. Ning ka tugev toiduallergia võib põhjustada seksi ajal allergiat – näiteks, kui naine on allergiline pähklitele ja tema partner on neid söönud, võib haigus spermaga kokkupuutel ägeneda. Sel puhul on võimalik sümptomeid vältida kondoomi kasutades.

* Ejakulatsioon teeb haigeks. Kui mehel ilmnevad pärast ejakulatsiooni gripilaadsed sümptomid, näiteks nohu, pea- ja lihasvalu ning väsimus, võib selle põhjus olla POIS sündroom (inglise keeles postorgasmic illness syndrome).
Sellelegi ebatavalisele sündroomile pole seletust veel leitud, sündroomi all arvatakse kannatavat umbes 0,25% meestest.

* Põiepõletik. Ebameeldiv põiepõletik tekib naistel sagedamini kui meestel, mõnesid naisi kimbutab see regulaarselt. Seks on kindlasti üks põletikku soodustav tegur, sest seksi ajal liiguvad bakterid kuseteedesse. Kui põiepõletik on sage külaline, tasub pärast seksi koheselt tualetis käia.

• Tupeseen. Nii sperma kui libestusaine võib kaasa tuua tupeseene – sügeleva ja ebameeldiva põletikulise protsessi. Naistel võib seenhaigus olla tingitud ka hormonaalsetest muutustest, antibiootikumide kasutamisest või tupe pH muutustest.

• Bakteriaalne vaginoos. Seda tõbe iseloomustab halb lõhn ja sügelus, mis võivad tugevneda pärast vahekorda. Aktiivne seks lisab haigestumisriski, sest põletikku võib soodustada vahekorra ajal hõõrumine, sperma põhjustatud pH muutused ning bakterite kandumine tuppe.

• Gripp. Ka gripi ajal ei tasu seksida, sest siis on suur oht oma kallim viirushaigusesse nakatada.