Soolaheeringat ümber kurgu hoida on ebameeldiv, kuid kurguvalu vastu aitavat see küll.Foto: TIINA KÕRTSINI
Hea nõu
16. oktoober 2014, 10:15

Millised looduslikud vahendid leevendavad kurguvalu? (5)

Kui ilmad jahedaks kisuvad, on paljud kimpus vesise nina ja valutava kurguga. Kurguvalu korral tasub enne apteeki tormamist katsetada rahvameditsiini nippidega.

 * Näri saialilleõisi, need aitavad käheda kurgu vastu nii värskelt kui kuivatatult. Näri ükshaaval kolm-neli saialilleõit läbi ja kurguvalu peakski kahanema hakkama.

* Kurista kurku soolaveega. 250 ml keevasse vette puistatud lusikatäie soola lahus vähendab kurguvalu ja soodustab kurgu paranemist. Selle sooja lahusega tuleks kurku kuristada mitu korda päevas.

* Näri taruvaiku, sellestki on kurgutõve puhul abi. Tugeva valu korral võid seda teha kasvõi terve päeva järjest. Näritud taruvaigutüki võib kas alla neelata või välja sülitada.

* Tee soolaheeringakompressi. Lõika soolaheeringast filee. Pane see ümber kaela, kata kilega ja siis paksema riidega. Ebameeldiv, kuid väga tõhus kurguravim.

* Tee meresoolakompressi. Kui soolaheeringas tundub liialt ekstreemne kasutada, siis kuumuta kausis jämedat meresoola. Pane see jämeda riide sisse ja hoia kurgul.

* Kui lisaks kurguvalule kipub ka hääl ära minema, haki tükike mädarõikajuurt, vala sellele peale kolmandik klaasi vett ja lase kaane all 20 minutit tõmmata. Joo see päeva jooksul lonkshaaval ära, süües iga kord juurde 1 tl mett.