Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
17. oktoober 2014, 11:35

10 nippi, kuidas stressi endast eemal hoida

Tihe päevakava, kuhu peab mahtuma nii palgatöö, laste eest hoolitsema, kodu korras hoidmine, sõbrad ja veel sada muud asja, kipub varjutama sisemised pinged.


Keha kogub need aga endasse ning võib kõige ebasobivamal hetkel neist märku anda. Seepärast on oluline, et oskaksid õigesti puhata ning lühikesigi lõõgastushetki maksimaalselt ära kasutada.

Idiva.com annab 10 nõuannet, kuidas seda teha..

* Vaheta õhkkonda. Argirutiini pingetest eemaldumiseks on aeg-ajalt kasulik vahetada õhkkonda. Mine näiteks lõunaks kontorist välja või kui oled harjunud ühes ja samas kohas raamatut lugema, tee seda vahelduseks kuskil mujal - ka sellised väikesed muutused mõjutavad su enesetunnet.

* Tee trenni. Füüsiline treening tekitab tunde, et kontrollid asju. Samuti viib see välja negatiivse energia.

* Kirjuta häiriv üles. Kui sul on probleeme, hakka päevikut pidama. Oma probleemid must-valgele kirja pannes tunned end pärast palju paremini.

* Ära kaota huumorimeelt. Naera vähemalt korra päevas, soovitavalt kõva häälega. Uuringud näitavad, et need, kes naeravad rohkem, kannatavad vähem valude all.

* Jaluta. Jaluta vähemalt viis minutit nii, et sa ei mõtleks probleemidele. Keskendu vaid oma hingamisele.

* Jäta kõik pooleli. Kui tunned, et miski sind väga häirib, jäta pooleli see, mida tegid. Selle asemel hinga sügavalt sisse ja välja ning alles siis asu tagasi oma tegemiste juurde.

* Ütle "ei" asjadele, milleks sul aega pole. Ära võta endale lisaks mingeid kohustusi.

* Tähelepanu nõudvate ülesannetega tegele hommikul. Hommikuti oled puhanud ja suudad paremini keskenduda. Hommikuti suuremate projektidega tegeledes tekitavad need vähem stressi.

* Pühenda kolm tundi nädalas iseendale. Ja ära lase neid kolme tundi endalt röövida – selle ajal tee, mis sulle meeldib. Tegele hobidega või loe lihtsalt raamatut.

* Ela tänase nimel. Ära muretse homse pärast. Naudi praegust hetke!