Mart KullFoto: MARI LUUD
Hea nõu
17. oktoober 2014, 14:30

Kaltsium vajab imendumiseks D-vitamiini (9)

Kuigi osteoporoosi võivad põhjustada paljud faktorid, sealhulgas pärilikkus ja eluviis, on haigus tihedalt seotud kaltsiumiainevahetusega. Oht tekib siis, kui toiduga saadav kaltsiumi hulk on ebapiisav ja selle imendumine raskendatud.

Tartu ülikooli kliinikumi reumatoloog Mart Kull hoiatab, et liialdada ei tohiks kohvi ja teega, sest need viivad kaltsiumi organismist välja. Luude seisukohast vaadates on Kulli sõnul tervislik juua päevas kuni kaks tassi kohvi. Neil, kel kulub seda rohkem, tuleks kaduma läinud kaltsium kohe asendada. Näiteks süües iga liigse kohvitassi kohta üks-kaks viilu juustu.

Soolaga tasuks samuti piiri pidada, sest koos soolaga lahkub kaltsium neerude kaudu organismist.

Head kaltsiumiallikad on kõik piimatooted, rohelised kaunviljad ja kaltsiumiga rikastatud toiduained. Kull rõhutab, et madala rasvasisalduse ja vähendatud laktoosisisaldusega piimatoodetes on kaltsiumisisaldus sama kõrge kui nn tavatoodetes.

Väga tähtis on ka see, et inimene tarbiks piisavalt D-vitamiini.

"70 protsendil inimestest ei ole toidu kaltsiumisisaldus optimaalne. Isegi kui on, siis selleks, et kaltsium toidust kätte saada ja luudesse suunata, on vaja D-vitamiini," tõdeb Kull.

Kui D-vitamiini vaeguse korral suudab organism toidus olevast kaltsiumist omastada ainult kümme protsenti, siis piisava D-vitamiini korral üle poole.

Kõik osteoporoosiravimid toimivad samuti ainult koos kaltsiumi ja D-vitamiiniga.

"Neid ilma kaltsiumi ja D-vitamiinita kasutada loetakse tervisele ohtlikuks," rõhutab Kull.

"Ravim ainult käsib luudel tihedamaks minna, aga kaltsium on see, millest luud reaalselt tihedamaks tehakse. Ega ehitusplatsil ka maja enne kerkima ei hakka, kui tellised kohale tuuakse," on ravim Kulli sõnul kõigest arhitekt.