Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
21. oktoober 2014, 15:20

Üks küsimus: miks juust ja vein panevad pea valutama? (5)

Miks juust ja vein panevad pea valutama? Ester (53)

Vastab: Mark Braschinsky, neuroloog

Sellele küsimusele vastates tuleb piiritleda, mis tüüpi peavalu all see inimene kannatab, kes on nimetatud toiduainete suhtes tundlik. Praegusel juhul räägime peamiselt migreenist, mis on kõige levinum neuroloogiline haigus üldse.

Mõlemad – nii juust kui ka vein (aga mitte ainult) – sisaldavad teatud ainet, türamiini. Viimast on seostatud peamiselt migreeni-tüüpi peavalude esilekutsumisega. Aine sellise mõju mehhanism pole lõplikult selge, kuid peamiselt selgitatakse peavalu vallandavat toimet järgmiselt.

Türamiin toimib nn vasoaktiivsete ehk veresoontele mõjuvate ainete vabastajana, põhjustades sellega veresoonte ahenemist. Migreeni vallandumisel on suur roll veresoontel (kuigi mitte peamine). Seetõttu põhjustavad just juust ja vein kõige sagedamini peavalu migreeni all kannatavatele inimestele.

Samas mitte kõik inimesed – ega ka mitte kõik migreeni all kannatajad – ei saa juustust või veinist peavalu.

Tegemist on suuresti individuaalse reaktsiooniga. Seetõttu pole põhjendatud sageli levinud ebaõige soovitus, et kõik migreenipõdejad peaksid loobuma juustust ja veinist. Sugugi mitte – seda soovitatakse teha vaid sel juhul, kui need ained inimesel ikka tõesti peavalu põhjustavad.