ETTEVAATUST: Lapsed leiavad pesugeelikapslid tavaliselt põrandale pandud tootekonteinerist. Neile meenutavad kapslid muidu turvalisi geel-närimisrõngaid, komme ja mänguasju. Foto: TAIRO LUTTER
Lapsed
10. november 2014, 15:57

Ettevaatust, pesugeelikapslid! Igas tunnis saab mürgistuse üks laps

Viimasel ajal järjest populaarsemad vedelat pesuvahendit sisaldavad kapslid ohustavad lapsi üle kogu maailma – Ameerikas hiljaaegu läbiviidud uuringu järgi saab igas tunnis üks laps pesukapslite mürgituse.

Ehkki kapslite pH näit jääb vahemikku 7–9, mis ei peaks põhjustama söövitusi, on kapslite sisu suhu ning söögitorru sattudes põhjustanud lastele tõsiseid söövitusi igal pool maailmas.

Seetõttu soovitavad USA suurima lastehaigla ning Ohio mürgistuskeskuse teadlased lapsevanematel lõpetada värviliste pesugeelikapslite kasutamise, kirjutab Telegraph.

Kapslid lagunevad käesoojuse ja niiskusega

Ka Eestis pole värviliste pesugeelikapslite põhjustatud mürgistusjuhtumid haruldased, terviseameti mürgistusteabekeskuse töötajate andmeil sagenevad mürgistusjuhtumid tavaliselt pärast geelkapslite soodusmüüki. Viimati sattus Tallinna lastehaiglasse pesugeelikapslite allaneelamisest tingitud mürgistuse tõttu lühikese vahega mitu väikelast selle aasta mais.

Väikestele lastele meenutavad pesukapslid maiustusi ja mänguasju, mistõttu tekib neil ahvatlus kapslit suhu pista ning sestap ohustab neid ka mürgistuse oht. Probleem on suur ka seetõttu, et käesoojuse ja niiskusega lagunevad kapslid kiiresti ning nende sisu satub lastele nii suhu, näo kui riiete peale. Et seesugune õnnetus juhtub harilikult sekunditega, soovitavadki eksperdid vanematel mürgistusriskide vähendamiseks kasutada vanematel pesupulbrit.

USA mürgistusteabekeskused on 2012 – 2013 aastatel teada andnud 17 230 alla kuueaastaste laste mürgistusjuhtumist, mürgistuse tõttu haiglaravile sattunud 769 lapsest üks suri. Inglismaa mürgistusteabekeskuse korraldatud uuringu järgi on 2009-2012 aastatel pesukapslite mürgistusega haiglasse sattunud 1500 inimest, 96% neist olid alla viieaastased lapsed.

Mürgistuse tekkimisel ühendu kohe arstiga

USA-s läbiviidud uuringust nähtub, et kahel kolmandikul juhtudest on tegemist ühe- kuni kaheaastaste lastega. Peamised mürgistussümptomid on kohe tekkiv tugev oksendamine ja köha, võimetus neelata, uimasus, teadvuse kadu, silma sattumisel tugev silmaärritus. Mürgistusspetsialist Mare Oder õpetas mullu uudistesaates „Aktuaalne kaamera", et kui laps pesukapsli sisuga kokku puutub, tuleks talle väikeste sõõmude kaupa vett joota ning arstiga ühendust võtta.