Selja säästmiseks peaks istuma sirgelt.Foto: ALDO LUUD
Keha
14. november 2014, 17:43

Kuus tegevust, mis muudavad meid enneaegu vanemaks (4)

Mitte kõik harjumused ei aita püsida noore ja tervena. Portaal newsmaxhealth.com meenutab, millised harjumused võivad muuta inimese välimuselt vanemaks kui ta tegelikult on.

* Liigne treenimine. Inimesed kipuvad tegema ühte harjutust liiga pikka aega või treenima liiga palju. Hea näide on siinkohal jooksmisega tegelevad inimesed – neil langeb liiga palju koormust puusadele, põlvedele ja pahkluudele, mistõttu need kehaosad kuluvad ning näevad ka vanemad välja võrreldes keha nende osadega, mida ei treenita. Vananemisilmingute vähendamiseks tuleks treenida erinevaid kehaosi.

* Kõrre abil joomine. Kõrrega juues kasutab inimene samu lihaseid nagu suitsetav inimene. See tekitab suu ümber kortse.

* Põsk vastu patja magamine. Mitmete uuringute järgi tekib rohkem kortse inimestel, kes magavad pidevalt ühes ja samas asendis, põsk vastu patja. Kortsude ennetamiseks on mõistlikum magada selili.

* Päikeseprillide mittekandmine. Lisaks kahjustavale UV-kiirgusele, sunnib päikesevalgus ka silmi kissitama, see tekitab silmade ümber kortse.

* Liiga valju muusika kuulamine. Paljud peavad kuulmislangust vanemate inimeste probleemiks. See kujuneb tegelikult pikema aja jooksul ning põhjuseks võib olla kõrvaklappidest liiga valju muusika kuulamine. Juba kaks tundi valju muusikat mõjub kuulmisele kahjustavalt.

* Kössis istumine. Sirgelt istumine aitab ära hoida seljavalud ning muudab ka hingamise lihtsamaks. Istuva tööga inimestel tuleks leida aega, et paar korda tunni jooksul püsti tõusta ja lihaseid venitada.