Pilt on illustreeriv!Foto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
16. november 2014, 10:15

Sünteetilisest kanepist sõltuvusse sattunu: sain aru, et elu on nullis – raha ei ole, arved hakkavad maksmata jääma ja midagi on valesti (126)

"See tekitab mälulünki. Raske on mõelda nendele asjadele, mida olen teinud. Ajataju kaob ära. Ma lihtsalt istun kodus ja ei tee mitte midagi," kirjeldab Rauno (nimi muudetud – L. M.) seda aega, kui kasutas igapäevaselt sünteetilist kanepit ehk spice'i.

Varasemalt narkootikumide vastane Rauno sattus spice'i tegema sel suvel. "Sõpradega hakkasin tõmbama," ütleb ta avameelselt. Nii-öelda kiusatusele andis ta järele, sest elus oli keeruline aeg.

"Sain ühe tüdrukuga kokku, elasime mõnda aega koos, tahtsin majanduslikku olukorda parandada ja läksin välismaale tööle. Saatsin sealt oma naisele raha ja särki-värki. Maksin tema laenud ära. Tulin tagasi ja sain teada, et ta pettis mind," räägib Rauno.

Siiski prooviti kooselu jätkata, kuid mõne aja pärast selgus taas, et naisel oli teisigi mehi.

Sünteetilist kanepit Raunole soovitanud sõbrad on tema sõnul ka ise sõltuvuses.
Igapäevaseks kujunenud tarvitamine halvendas Rauno majanduslikku seisu päris korralikult. "Spice maksab umbes 20 eurot gramm ja rahalises mõttes olen praegu täiesti nullis," tõdeb Rauno.

Mida teeks mees aga siis, kui peaks ikka väga suurt vajadust tundma uue annuse järgi? "Ma arvan, et raha sebiks välja ikka. Vajadusel võtaks, kas või SMS-laenu," tunnistab ta.

Samas leiab ta, et pole mõtet samamoodi jätkata.

Rauno leiab: narkootikumidele ei tasu sõrme anda!

Mõned kuud pärast esmakordset spice'i proovimist hakkas Rauno mõistma, et on vist sõltuvuses. "Mingil hetkel hakkasin selgelt mõtlema ja sain aru, et elu on suht nullis – raha ei ole, arved hakkavad maksmata jääma ja midagi on valesti," jutustab ta.

Teisalt oli ta murega üksi, sest ei tahtnud lähedastele rääkida." Perekonnale ei ole ma julgenud rääkida. Ma ei kujuta ette, mis nende reaktsioon võiks olla. Täielik tühjus on mu peas," nendib Rauno.

Mõned päevad hiljem ajakirjanikuga vesteldes ütleb mees aga, et nüüd suhtles ta sel teemal narkovabade sõpradega ning need on talle toeks. "Mõned sõbrad said nagunii aru, et ma olen muutunud. Ajasin mingit uimast juttu ja ei olnud see, kes tavaliselt," lausub mees.

Ta püüab kainelt mõelda ja leiab, et lõpetas spice'i kasutamise õigeaegselt. "Ma kardan, et kui oleksin pikemalt teinud, oleksin võib-olla juba midagi kangemat proovinud ja lõpuks ajukahjustuse saanud. Mu elu on korda saamas ja ma näen, et teised asjad on palju huvitavamad ja tähtsamad kui see, kui oled pilves ja ei saa millestki aru," räägib ta.

Rauno kinnitab, et kui saaks aega tagasi pöörata, siis ei langeks ta kindlasti enam narkootikumide küüsi. Praegu keskendub ta sellele, et ei suhtleks enam sõltlastest sõpradega, otsib uut tööd ja püüab tegeleda kõige muu toredaga. "Ma arvan, et kõik hakkab paremini minema," on Rauno positiivne.

Mida soovitaks mees aga neile, kes võivad samuti rasketel hetkedel meelemürgist abi otsida? "Ma ütleksin neile, et nad selliseid asju ei prooviks. Sest kui sa oled juba korra proovinud, siis annad sõrme.. Sa ei pruugi seda kohe järgmine kord teha, aga sul on mingi kogemus olemas. Võid näiteks aasta pärast uuesti proovida ja siis hoopis sõltlaseks jääda. Ei ole mõtet selliste asjadega tegeleda!" arvab Rauno.

Arst: ei tasu tundmatuid segusid tarvitada

Sünteetiline kanep ehk rahvakeeli spice tiirleb Eesti narkoturul juba mitu aastat. Tallinna laste turvakeskuse juht Priit Siig rääkis septembris väljaandele Pealinn, et kanepi ja sünteetilise kanepi toime on sarnane tavalise kanepiga – kõrgenenud meeleolu, lõbusus, hüsteerilised naeruhood.

"Samas on toime igaühe puhul ikkagi individuaalne. Näiteks need, kes on seda tarvitanud ühe korra, kirjeldavad toimet hoopis teisiti kui need, kes pruugivad seda regulaarselt."

Kuna sünteetilise kanepi koostisosad pidevalt muutuvad, on tegemist ka suhteliselt kahtlase asjaga – sünteetilise kanepi toimeaine võib olla sada korda tugevam kui looduslikul taimel ning tema kvaliteet on kõikuv.

Wismari haigla arst Valdur Jänes ütles Õhtulehele, et nende poole ei ole sünteetilise kanepi sõltuvuse pärast pöördutud. "Üldiselt ei ole see nii suur probleem," leiab ta.

Kui aga on tekkinud sõltuvus, soovitab Jänes kindlasti psühholoogi ja arsti poole pöörduda. "Ja üldiselt ei tasu muidugi tundmatuid segusid tarvitada," lisab ta.