Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
17. november 2014, 09:32

Igal aastal sünnib Eestis 900 last enneaegsena (3)

Igal aastal sünnib Eestis 900 last enneaegsena. Et toetada lapse arengut kriitilisel perioodil, vähendada nii lapse kui ka vanemate stressi ja tugevdada lähedussuhet, on kogu tänapäeva enneaegsete laste intensiivravi liikumas pehmema ravi suunas.

Järjest enam kaasatakse lapse raviprotsessi lapsevanemad. „Pehme ravi algus tähendab ravi vanemate juures, last nendest lahutamata, hingamisprobleemide ravi pehmete meetoditega, väga varajane toitmine oma ema ternespiima, vajadusel doonorpiimaga, enneaegsete kõhuprobleemide ennetamiseks. Esimesel võimalusel pannakse laps oma vanemate "põue", et teha nn känguruhooldust. Kõik tehtavad uuringud toimuvad lapse kuvöösi kõrval, ilma teda transportimata teistesse osakondadesse. Lapsele tagatakse rahu, vaikus, valu leevendamine ning võimalikult vähene tülitamine", selgitas Ida-Tallinna Keskhaigla lastearst Annika Tiit.

Enneaegse terviseriskid jaotatakse varasteks ja hilisteks, mistõttu on nad väga pikka aega pärast haiglast väljaminekut erinevate spetsialistide kontrolli all, kes on lapsele ja perele toeks.

Tänast ülemaailmset enneaegsete laste päeva tähistatakse Ida-Tallinna Keskhaiglas koosviibimisega, kus tänatakse ühtlasi emapiimadoonoreid, kes on viie aasta jooksul annetanud emapiimapanka kokku üle 660 liitri rinnapiima.

 Ida-Tallinna Keskhaiglas tegutseb viiendat aastat Baltikumi ainus emapiimapank, millel on igal aastal umbes 30 doonorit. Eelmisel aastal annetati 220 liitrit rinnapiima.

Annika Tiit kinnitab, et tänulik ollakse iga koguse eest, sest näiteks 1 kg kaaluv pisike sööb esimesel elupäeval vaid 10 ml ehk 1 ml korraga. „Kogu maailmas on see nii, et igas keskuses, kus ravitakse väga väikeseid enneaegseid beebisid, kasutatakse nende toitmiseks esimestel päevadel vajadusel doonori rinnapiima. ITK on loonud meil sündinud lastele Baltikumis ainsana selle suurepärase võimaluse ning oleme selle üle uhked. Soodustame just emapiimaga toitmist ning on heameel tõdeda, et 86,6% enneaegsetest lastest saab haiglast koju pääsedes just emapiima,“ rõõmustab Tiit.