Foto: TOOMAS HUIK
Keha
18. november 2014, 08:40

Kasuta ravimeid targalt: antibiootikumidest pole gripihaigel tolku

Eri riikides läbi viidud uuringud näitavad, et antibiootikumide väljakirjutamine kasvab oluliselt hingamisteede viirusnakkuste perioodil, kuigi nende tõbede puhul suudab patsiendi immuunsüsteem enamasti ise, ilma antibiootikumide abita haigustekitajate vastu võidelda

Täna tähistatakse Euroopas seitsmendat korda antibiootikumi teadlikkuse päeva, mis seekord keskendub antibiootikumide väärale kasutamisele ja sellest tulenevatele ohtudele. Terviseameti teatel on suurimaks ohuks väljakujunev antibiootikumresistentsus, mis määrab antibiootikumide tõhususe nii praegu kui tulevikus.

Et 80-90% antibiootikumidest kirjutavad välja perearstid, lasub suurim vastutus antibiootikumide õigel ja sihipärasel kasutamisel esmatasandil.

Eri riikides läbi viidud uuringud näitavad, et antibiootikumide väljakirjutamine kasvab oluliselt hingamisteede viirusnakkuste perioodil. Samas on teada, et nende haiguste puhul suudab patsiendi immuunsüsteem enamasti ise, ilma antibiootikumide abita haigustekitajate vastu võidelda. Veelgi enam, külmetushaiguse või gripi korral pole antibiootikumidest mingit kasu – need lihtsalt ei mõju viirusnakkuste suhtes.

Paljud perearstid on tunnistanud, et surve saada antibiootikume tuleb sageli just patsiendilt. Kui korra on ühe haiguse puhul ravim aidanud, siis oodatakse sama tulemust ka järgmisel korral, teadvustamata, et antibiootikume korduvalt või valesti võttes aitame suurendada bakterite antibiootikumiresistentsust. Pikemas perspektiivis tähendab see, et kui teil või teie lastel on ükskord tõesti vaja antibiootikume, ei pruugi need enam mõjuda.

Antibiootikumresistentsuse vältimiseks soovitab Terviseamet meeles pidada:

*  Antibiootikume võib määrata ainult teie terviseseisundit hästi tundev raviarst.

* Ära kunagi kasuta varasemast ravist üle jäänud antibiootikume ega soovita neid oma lähedastele

* Antibiootikumid toimivad ainult bakternakkuste korral ega aita paraneda viirushaigustest, näiteks gripist ja muudest hingamisteede viirusnakkustest.

* Kuni 80 protsendi talveperioodil esinevate nina-, kõrva-, kurgu –ja kopsuhaiguste põhjustajateks on viirused, mistõttu antibiootikumid neid haigusi ei ravi.

* Antibiootikumid ei mõju valuvaigistitena ega langeta palavikku.

*  Õpi enda eest hoolitsema ilma antibiootikumideta!