Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
25. november 2014, 12:15

Liigjoomise piiramine võib olla senisest lihtsam (5)

Enamik inimesi, kes joovad end purju, ei ole alkohoolikud. Kõlab banaalsena, kuid see annab terviseedendajatele märgi, et liigjoomist kui probleemi võib olla lihtsam lahendada kui arvatud.

USA-s läbi viidud uuringu järgi ei ole üheksa kümnest liiga palju joovast inimesest alkoholisõltlased ning nende käitumist on võimalik muuta neid üsna väikeste sammudega, kirjutab The New York Times. Ka USA haiguste kontrolli ja ennetamise keskuse teadlased nendivad, et alkoholi liigtarbimist võrdsustatakse enamasti alkoholisõltuvusega. Kuid mõtlema peaks ennekõike nende inimestega tegelemise peale, kes ei ole alkoholist sõltuvuses.

Liigne joomine on peamine rahvatervise probleem kõikjal maailmas. USA-s toob see kaasa 88 000 surmajuhtumit aastas, sinna hulka kuuluvad nii alkoholimürgistustest ja maksahaigustest kui autoavariidest ja muudest õnnetustest põhjustatud surmad.

Mõõdukas on alkoholi tarbimine siis, kui naine joob päevas ühe ja mees kuni kaks ühikut. Üheks ühikuks loevad eksperdid ühte pudelit (0,33 l) keskmise kangusega õlut, 12 cl veini, 8 cl kanget veini ja 4 cl viina. Alkoholi liigtarbimine on kõik see, mis on nendest numbritest rohkem.

Umbes 29% Ameerika elanikkonnast on uuringu järgi ülemääraselt alkoholi tarbijad, kuid 90% neist ei ole alkoholist sõltuvuses. See on tegelikult hea uudis, sest võib tähendada, et liigjoomist kui probleemi võib olla lihtsam lahendada kui varem.

Nii näitavad uuringud, et alkohoolsete jookide hinna tõstmine 10% vähendab alkoholi tarbimist 7%. Ka alkoholimüügi piiramine teatud piirkondades võib liigtarbimise vähendamisele kaasa aidata. Ning seegi, kui arstid räägivad patsientidele alkoholi tarbimise ohtudest lihtsalt ja selgelt, aitab inimestel teha parimaid valikuid oma tervise huvides.