Eesti Diabeedikeskuse juhatuse liige Ulvi Tammer-JäätesFoto: PEETER LANGOVITS
Keha
26. november 2014, 13:28

Millised on insuliini süstivate diabeetikute suurimad hirmud?

ter„Kindlasti hirm süstimise ees – ükski normaalne inimene ei taha ennast nõelaga torkida," rääkis Eesti Diabeedikeskuse juhatuse liige Ulvi Tammer-Jäätes patsiendiportaalile kliinik.ee.

Vanematel inimestel on tema sõnul juurdunud hirm, et kui juba hakkad süstima, siis on see viimane staadium. „Nad kasutavad tihti terminit, et on „nõela otsas" ja arvavad, et nüüd on elu läbi. Kui nad saavad süstimise selgeks, siis tulevad hiljem sageli tänama, sest enesetunne paraneb," rääkis Tammer-Jäätes.

Osa inimesi kardab insuliinist tulenevat kaalutõusu.

Osa seostavad tüsistuste teket insuliiniga. „Tegelikult see nii ei ole. Kui teise tüübi diabeetik viiakse insuliiniravile, siis on haigus tavaliselt juba aastaid süvenenud ja tihti on need tüsistused juba olemas," selgitas Diabeedikeskuse juhatuse liige.

Veel kardetakse hüpoglükeemiat. Vanemad inimesed kardavad, et ei saa üksi hakkama, kui midagi juhtub. „Tavaliselt aitab selgitustest, et pikatoimelise insuliiniga, millega tavaliselt teise tüübi diabeedi puhul alustatakse, on doosid alguses väga väikesed ja hüpoglükeemia risk on minimaalne," lausus Tammer Jäätes.