Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
1. detsember 2014, 12:31

Nutisõltuvusest vabaks: kuus esimest sammu sel teel (1)

Et paljude uuringute järgi võib nutiseadmete kasutamine vähendada töövõimekust ja sugutungi, tuua kaasa une- ja rühihäired ning depressiooni, on viimane aeg hakata vähendama nende kasutamist.

Vähe on inimesi, kelle elus poleks nutiseadmed olulisel kohal. Pigem vastupidi, suur osa meist on enese teadmata langenud nutisõltuvuse ohvriks ning ka tervis on tasapisi hakanud halvenema. Paljude uuringute järgi võib nutiseadmete kasutamine vähendada töövõimekust ja sugutungi, tuua kaasa une- ja rühihäired ning depressiooni. Kõige hullemal juhul on tulemuseks ajukahjustus.

Oma tervise nimel on aeg hakata nutisõltuvusest vabanemisega tegelema viivitamatult, tuletab meelde portaal Mind BodyGreen. Aeg-ajalt on mõistlik mõelda, kui palju aega päevast kulub sul suhtlusportaali Facebook uudisvoo uuendamisele või oma telefonis sõnumite kontrollimisele. Ja mida kõike sa saaksid selle ajaga teha!

Nutividinate igapäevase kasutamise vähendamine võib tunduda esialgu hirmutav, kuid see jätab aega tegeleda palju muuga. Kasvõi olla veidi iseendaga ja mõelda selle üle, mida sulle päriselt meeldib teha.

Siin on kohe ka kuus kiiret sammu, millega nutisõltuvusest vabanemist alustada.

1. Lülita telefon enne voodisseminekut lennurežiimile.

2. Käi dušši all ja pane end riide ENNE e-posti või Facebooki uudisvoo kontrollimist.

3. Hoidu sotsiaalmeedia kontrollimisest söögi ajal, eriti, kui õhtustad koos pere või sõpradega.

4. Osta päris ajaleht või ajakiri ja lase sõrmedel tunnetada trükivärvi.

5. Jäta telefon koju või kontorisse kasvõi ühe päevase jalutuskäigu ajaks.

6. Vaata päevas vähemalt üks minut lihtsalt taevasse, ilma vahepeal oma vidinasse piilumata. Kutsu seda kasvõi meditatsiooniks või oma soovide kosmosesse saatmiseks. Kui teed seda iga päev ja suurendad taevasse vaatamise aega, võimaldab see sul järjest enam nutividina kasutamist vähendada.