Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
6. detsember 2014, 13:52

Artikkl ilmus esmakordselt 2010. aasta Tervis Plussis.

Üks küsimus: misasjad on ülemhelid? (3)

Inimese hääl on imeli­ne vahend sise- ja välis­maailmaga suhtlemiseks. Ülemhelilaulu ja har­­moo­nilise laulu võima­lustest räägib laulja ja teraapilise laulu juhen­daja Silva Valdt.

Mis on ülemhelid?

"Eesti entsüklopeedia" seletab ülemhelisid ehk osahelirida harmooniliste osa­helide kogumina. Kujundlikult väljendudes võiks tuua näite, kuidas valguskiir lastakse läbi prisma, misjärel valgus jaguneb värvideks. Samamoodi koosneb üks heli erinevatest helidest.

Kas inimkond on ülemhelid alles avastanud?

Esimest korda olevat ülemhelisid esitlenud Vana-Kreeka filosoof, matemaatik ja muusik Pythagoras, kes jaotas pillikeele nihutatava roobiga pooleks – kõlama hakkas esimene ülemheli oktavis. Kui roop asetada kahe kolmandiku peale, hakkab võnkuma kvint ehk helirea viies heli.

Inimhääl võib tekitada ülemhelisid, kasutades eri tehnikaid, nagu teevad seda Tõva kurgulauljad ja Tiibeti tantristlikud mungad. Nende tehnikate puhul on võimalik laulda põhitoonile peale ülemhelidest meloodiaid. Ka lauldes mantraid, mida on iidsetest aegadest kasutatud meele puhastamiseks ja isikliku võnkesageduse suurendamiseks, tekivad paralleelselt ülemhelid.

Eestit on mitu korda külastanud Iegor Reznikoff, Pariisi ülikooli filosoofiateaduskonna professor, laulja ja terapeut, viies läbi antiiklaulu kursusi ning andes kontserte Niguliste kirikus. Tema õpetab varakristlikku muusikat. See vana laulutehnika toob hääles samuti välja ülemhelid.

Esialgu ehk ei oskagi neid tähele panna, kuid mõningase harjutamise järel märkame, et häälele lisanduvad väikesed vilekesed, helinad. Grupiga lauldes võib kuulda pudelisse puhumise sarnast heli või häält, mis tekib, kui niiske sõrmega mööda klaasiäärt vedada. Põhiheli toonimisel on tihti kuulda tugevalt ühtlast vilet viienda astme ehk kvindi kõrgusel.

Kas ülemhelilaul on kõikidele jõu­kohane?

Algajat aitab vaikselt laulmine ja ülemhelide teadlik kuulamine. Kuna esialgu on helid õrnad ja me pole nende kõlaga harjunud, oleme sunnitud kõrvu kikitama. Ajapikku kuulmine teravneb ja kogu helimaailm muutub rikkamaks. Harmooniline laulmine, millega kaasneb ka ülemheliline laulmine, sobib igaühele. Ka neile, kes pole laulmist õppinud või mäletavad koolist, et nad ei peagi viisi.

Samuti inimestele, kellel on probleeme hääle või suhtlemisega. Kuna häälepaelad ja kogu heliaparaat on meie suhtlemiskeskus, siis see, kuidas me suhtume häälde, sh esinemisse, näitab ka seda, millised suhtlejad me oleme, kui hästi me oma mõtteid, ideid, tundeid suudame ning julgeme väljendada ja teisteni tuua. Me hakkame märkama...

Mis mõju on veel ülemhelidel?

Tänu ülemhelidele on igal inimesel erinev tämber, mis sõltub oobertoonide arvust, häälepaelte pikkusest, laiusest, paksusest, kõriava ja neelu kujust, peaõõnsustest jne. Häälel on tihe side kehaga. Keha rakud, molekulid, aatomid on teatavasti pidevas liikumises ning kõik, mis liigub, tekitab heli, kuigi me seda ei kuule.

Heli on alati vibratsioon, igal meie organil on oma helikõrgus. Haigestumine näitab, et kuskil meie isiklikus võnkesageduses on ummistus. Harmoonilise laulmise puhul on hääl rikas ülemhelidest, mis on erakordselt peene vibratsiooniga, seda tehnikat praktiseerides läbib hääl nii meie füüsilise keha kui ka nähtamatute kehade ummistused, harmoneerib meie rakkude sageduse ja me hakkame tervenema.

Samuti kinnitavad vaimsed õpetused, et ülemheli on püha heli, valguse muusika.

Seetõttu rakendatakse häält ja heli teraapilise vahendina, kuid ka otseühendusena meie kõrgema ja argiteadvuse vahel. Häälel on omadus viia meid kiiresti meditatiivsesse võnkesagedusse, rahu ja vaikuse seisundisse. Enamikul meist möödub elu pidevas taustamüras, kaasa arvatud meie enda mõttelärm, mis lakkamatult peas vibeleb.

Laulmine aitab jõuda sisemaailma, tuua teadvus, mis häälekulgu järgib, südame keskmesse.

Helivibratsioonist tekib sisemine vaikus, mõtete rüselemine peatub ja nii võibki juhtuda, et me tunneme ära selle õige idee või südamekutse, mis muidu uppus teiste sekka.

Sisemine kõrv, mis igapäevase lärmi tõttu on lonti vajunud, tõuseb kikki.