Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
2. detsember 2014, 11:15

Mis hingeõhk hommikuti haiseb?

Hommikune hingeõhk pole paljudel juhtudel just kõige meeldivam ning vahel ei aita seda ennetada isegi korralik suuhügieen eelmisel õhtul. Mis põhjustab siis halba hingeõhku?

Halva hingeõhuga ärkamine on üsna tavaline, kuna öösel puhkab ka meie suu, kirjutab Medical Daily.

Enam kui 80 miljonit inimest maadleb päevast päeva ebameeldiva aroomiga, kuid kuigi põhjus võib peituda mõnes haiguses, on suurem tõenäosus halva hingeõhu tekkeks neil, kel on kuiv suu, kes hingavad rohkem suu kui ninaga ning kelle suuhügieen jätab soovida.

Hommikune halb hingeõhk on suuresti seotud süljepuudusega. Päeva jooksul toodab suu märkimisväärse koguse sülge, ent magamise ajal tootmine väheneb. Sülg aitab viia suust toiduosakesi, mis vastasel juhul suhu jäävad ja baktereid koguvad. Kuna süljekogus öösel väheneb, muutub suu kuivemaks. See omakorda aitab baktereil vohada haisu tekitavaid osakesi – bakterid toituvad proteiinist, aminohapetest ja toidujääkidest, mis suhu ja hammaste vahele jäänud.

Oma osa on ka sellel, kas norskad või hingad läbi suu – tulemusel muutub suu kuivemaks ning bakteritel on taas voli vohada. Seega, kui lased süljekogusel suus väheneda, vähendad ka suu võimet bakterite ehk halva hingeõhuga võidelda.