Kühmud rinnal võivad viidata rinnavähile, mis on ravitav varajases staadiumis avastatuna.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. detsember 2014, 09:54

Inimesed ei oska vähi varajasi sümptomeid ära tunda (9)

Kuigi vähi diagnoosimine varajases staadiumis on ülioluline, kinnitab värske uuring, et paljud inimesed ei tunne levinud vähi sümptomeid ära.

Uuringu järgi on tõsisteks vähi sümptomiteks seletamatu köha või häälekähedus, püsivad soole- ja põietegevuse muutused, püsivad kindla põhjuseta valud, ebatavalised kühmud, muutused sünnimärgi välimuses, mitteparanevad haavandid, seletamatu veritsus ja kaalulangust, püsivad neelamisraskused, vahendab Fox News.

Londoni Ülikooli Kolledži teadlaste uuringus osales 1700 inimest, kellest 53% kinnitas, et neil on viimase kolme kuu jooksul esinenud vähemalt üks vähile viitavatest sümptomitest. Vähki kahtlustada oskas neist vaid kaks protsenti.

Uuringu autorite sõnul on oluline, et sümptomite ilmnedes pöördutaks koheselt arsti poole, eriti siis, kui need iseenesest ei möödu. Sageli kipuvad inimesed aga arsti poole pöördumisega viivitama, kuna ei osata vähki kahtlustada. Selle asemel kahtlustasid uuringus osalenud endal erinevaid haigusi, näiteks artriiti, hemorroide, tsüste ja nakkuseid. Mõned terviseprobleemid kirjutati vanuse arvele.

Uuringu autorite hinnangul paneb muretsema tõik, et ka kõige selgemaid hoiatavaid sümptomeid, nagu kühmud või muutused sünnimärgi välimuses, seostati vähiga harva. Nad pakuvad, et vähi mainimine võib olla inimestele hirmutav ning seepärast kiputakse uskuma, et neid see ei puuduta. Ometi on vähi diagnoosimine varajases staadiumis ülioluline. Kuid kui seda kahtlustada ei osata, ei saa seda ka varakult ära tunda.