Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. detsember 2014, 17:34

TEADUSLIKULT TÕESTATUD: seks aitab peavalu leevendada! (10)

Kuigi enamik inimesi peavaluhoo ajal seksiga ei tegele, võib seks peavaluhoo ajal vähemalt osadel inimestel kaasa tuua kas osalise või täieliku peavalu leevenemise.

Peavaluhoog ja sellega kaasnevad sümptomid (näiteks iiveldus migreeni korral) võivad põhjustada kartust olla seksuaalselt aktiivne. Samas on teada ka vastupidiseid näiteid, kui osad inimesed on just seksist saanud migreenile või kobarpeavalule leevendust, kirjutab portaal peavalu.ee.

Et asjasse rohkem selgust tuua, viidi Saksamaal Münsteri Ülikooli peavalukeskuses läbi teaduslik uuring. 800-le migreeniga ja 200-le kobarpeavaluga patsiendile saadeti postiga küsimustik. Selles paluti vastata, kas nad on tegelenud seksiga peavaluhoo (s.o. migreeni- või kobarpeavaluhoo) ajal ja kuidas see on mõjutanud nende peavalu intensiivsust. Küsimustik oli täiesti anonüümne – sellele ei olnud märgitud patsiendi nime ega muid isikuandmeid, ainult peavalu vorm.

Täidetud küsimustiku saatis tagasi 38% migreeniga ja 48% kobarpeavaluga patsientidest. Vastanud migreeniga patsientidest 34% omas vastavat kogemust ja nendest omakorda 60% oli kogenud migreenipeavalu leevenemist (70% mõõdukat või täielikku) ning 33% peavalu tugevnemist seoses seksuaalse tegevusega.

Vastanud kobarpeavaluga patsientidest 31% omas vastavat kogemust ja nendest omakorda 37 % oli kogenud peavalu leevenemist (91% mõõdukat või täielikku) ning 50% peavalu tugevnemist seoses seksuaalse tegevusega.

Mõned vastanutest, eriti migreeniga meespatsiendid, isegi kasutasid teadlikult seksi kui peavalu ravimeetodit. See võib olla seotud tähelepanekutega, et mingi muu kesknärvisüsteemile mõjuv oluline stiimul (näiteks seksuaalne rahuldus) võib leevendada isegi tugevat migreenihoogu.

Selle kõige põhjal järeldas uuring, et kuigi enamus patsientidest peavaluhoo ajal seksiga ei tegele, võib seks peavaluhoo ajal vähemalt osadel inimestel kaasa tuua kas osalise või täieliku peavalu leevenemise.