Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. detsember 2014, 12:11

Neli suurimat kaalu alandamisega seotud müüti (1)

Kaalu langetamine on alati raske töö ja nõuab pühendumist. Paraku ilmub selle teema ümber palju müüte, mis võivad kaalust alla võtmise veelgi keerulisemaks teha.

Millised on neli suurimat kaalu alandamisega seotud müüti ning miks neid uskuda ei tasu, kirjutab health.com.

1. Kui vähendad süsivesikute tarbimist võtad kaalust alla. See ei ole tõsi, sest rasva põletamiseks tuleb ka oma keha toita, muidu pole tal lihtsalt energiat kõrge intensiivsusega trenni tegemiseks. Kui sa süsivesikuid ei söö, ei jagu sul energiat ning ka kõige efektiivsemana tundunud treeninguga ei saavuta sa tegelikult oma eesmärki.

2. Pikk ja mõõdukas treening põletab rohkem rasva kui lühike kõrge intensiivsusega treening. See ei ole nii, sest kuigi pika ja mõõduka treeninguga põletad sa rohkem rasva kui süsivesikuid, ei tõsta mõõduka intensiivsusega treening kuigi palju treeningujärgset ainevahetuse määra. Pärast kõrge intensiivsusega treeningut toimub aga võimas peamiselt just rasvade järelpõletus, mis võib kesta terve päeva või kauemgi. See on asi, mis sinu kehavormidele ka päriselt mõjub.

3. Kui sööd päevas 500 kalorit vähem, kaotad kaalust pool kilo nädalas. See ei ole tõsi, sest kui päevane kalorite hulk jääb väiksemaks, lülitub organism ellujäämisrežiimile. Selle käigus aeglustub ainevahetus ning keha püüab talletada iga kalori. See ei tähenda muidugi, et kalorite söömist ei peaks vähendama. Reegel on aga selline, et sooviga kaalust alla võtta tuleks järske muutusi vältida. Kui vähendad päevas söödavate kalorite hulka 300 võrra, on see kindlasti parem kui 500 kalorit, sest siis on sul energiat intensiivsemaks trenniks ning see soodustab ka ainevahetuse elavnemist.

4. Õhtul pärast kella kuut ei tohi süüa. See ei ole tõsi, sest toidust saad kaloreid sõltumata sellest, mis kell sa seda sööd. Lihtne tõde on see, et kui sööd liiga palju, võtad kaalus juurde – kellaaeg ei mängi siin mingit rolli. 2012. aastal läbi viidud uuringus võrreldi terve päeva jooksul süsivesikuid söönud ülekaalulisi nendega, kes sõid süsivesikuid vaid õhtusöögi ajal. Selgus, et õhtused süsivesikute sööjad võtsid rohkem kaalust alla, põletasid rohkem rasva ning tundsid päeva jooksul ka vähem nälga. Teadlased hinnangul oli neil täiskõhutunnet ja nälga reguleerivate hormoonide tase parem kui päevastel süsivesikute sööjatel.