Toivo Tänavsuu eestvedamisel loodu tänavu veebruaris vähiravifond "Kingitud elu"Foto: TEET MALSROOS
Keha
29. detsember 2014, 15:21

Vähiravifond kingib haigetele elupäevi (4)

Ajakirjanik Toivo Tänavsuu nimetab enda sattumist meditsiinivaldkonda "puuga pähe" olukorraks: idee hakata läbi heategevusliku fondi toetama nende vähihaigete ravi, kelle ravimeid haigekassa ei hüvita, kasvas välja võitlusest, mida tema enda perel tuli pidada.

Ajaleht Meditsiiniuudised korraldas seitsmendat aastat järjest konkursi meditsiinimõjutaja tiitlile – see tiitel antakse inimesele, kes Meditsiiniuudiste ja lugejate hinnangul on möödunud aasta jooksul enim silma paistnud. Meditsiinimõjutaja 3.-4. kohale platseerus tänavu Eesti Ekspressi ajakirjanik ja Hille Tänavsuu Vähiravifond "Kingitud elu" üks asutajaid Toivo Tänavsuu

Toivo Tänavsuu emale Hille Tänavsuule, kes võitles pikalt vähiga, kinkis fond lisaeluaasta 5400eurose kuukuluga vähiravim, mida haigekassa ei kompenseerinud, kuid mille ostmisel sai perekond abi nii firmadelt kui eraisikutelt, kirjutab portaal Meditsiiniuudised.

Heategevusliku fondi loomisel oligi oma osa Hille Tänavsuul, kes väljendades mullu detsembris soovi, et kui tuleb tema aeg "eest ära kobida", nagu ta ise ütles, siis võiks abi saada teised inimesed. Ideed utsitas takka kommunikatsiooniekspert Janek Mäggi ning juba veebruaris jõutigi "Kingitud elu" asutamiseni. Annetused hakkasid laekuma ja aprillis saabus esimene toetuse taotlus. Samal kuul Hille Tänavsuu suri. "Tema kustus, aga fond puhkes õitsele," meenutab Toivo Tänavsuu fondi algusaega, millest on möödas vähem kui aasta.

Tänavsuu usub, et vaatamata lühikesele tegutsemisajale on läbi "Kingitud elu" juba suudetud Eesti meditsiini mitmelgi moel mõjutada. Esiteks on läbi fondi toodud tervishoidu 200 000 eurot lisaraha, millega on panustatud vähiravi kättesaadavusse.

Teiseks on loodud arstidele lisavõimalus patsientide ravimisel: kui arst ei hakanud varem mõnele haigele pakkumagi ravimit, mis võinuks küll aidata, kuid mis oli väga kallis ja mille inimene oleks pidanud ise välja ostma, siis nüüd tasub sellele võimalusele mõelda.

"Kingitud elu" on senini toetanud kümmet inimest vanuses 20-76 aastat. Keskmine toetussumma ühe inimese kohta on olnud 4000 eurot. Ühelegi taotlejale senini ära ütlema pole pidanud. Kolmele inimesele, kelle puhul on selgunud, et ravi toimib, on antud jätkutoetusi.