Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
7. jaanuar 2015, 10:44

Unepuudus aitab hirmudega toime tulla (1)

Magamatuse eest hoiatatakse viimasel ajal palju, sest magamist peetakse tänapäeval justkui raviprotsessiks, mis aitab stressi eemale peletada. Teadlaste arvates võib unepuudus aidata aga ka hirmudega toime tulla.

Nimelt on mitmed uuringud näidanud, et unel on ülioluline roll mälestuste salvestumisel. Ärevushäirete, sealhulgas ka posttraumaatilise stressihäire puhul tulevad traumaatilised mälestused ikka ja jälle meelde.

Sestap otsustasid teadlased uurida, kas pärast hirmsaid läbielamisi võiks unepuudus aidata vabaneda sündmuse tekitatud hirmust, sest une ajal ei saa mälestused mällu talletuda, kirjutas ScienceDaily.

Nad hindasid uuringu käigus terveid vabatahtlikke, kellele näidati videolõike nii ohutust autosõidust, kui ka ootamatutest autoõnnetustest. Pooltel vabatahtlikel ei lastud seejärel magada, teisele poolele võimaldati normaalne ööuni.

Ilmnes, et unest ilmajäetutel puudusid nii hirmsad mälestused kogetu kohta kui ka psühholoogilised hirmureaktsioonid. See viitab võimalusele oma murest vabanemiseks posttraumaatilise stressihäire või mõne muu ärevushäire all kannatavate inimeste jaoks, sest ka tahtlikult esile kutsutud unepuudus võib aidata pärast kokkupuudet traumaatilise sündmusega inimesel ära hoida posttraumaatilist stressihäire tekkimist.