Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. jaanuar 2015, 11:57

Unustage dieedid! Peagi põletab kogu üleliigse rasva dieedipill! (2)

USA teadlased on loonud uudse dieedipilli neile, kes ei suuda toitumise ja treeninguga oma kehakaalu mõjutada. Dieedipill paneb keha rasva põletama ning on tõhusam ja ohutum, kui teised seni kasutusel olevad alternatiivid.

USA teadlaste loodud dieedipill käitub nagu kujuteldav toit, kirjutab Medical News Today. See saadab ta ajju samasuguse signaali nagu see jõuab sinna siis, kui inimene sööb palju ja keha on sunnitud energia talletamiseks ruumi tegema. Reaalselt selle pilliga ei kaloreid ega muutuseid söögiisus ei kaasne.

Dieedipilli katsetati ka rasvunud hiirte peal ning selgus, et selle toimeaine feksaramiin toob kaasa rasvamassi vähenemise, aitab ennetada kaalutõusu, hoida kontrolli all vererõhku ja veresuhkru taset ning alandada kolesterooli- ja põletikutaset.

Feksaramiini sihtmärgiks on FXR-retseptor – toidu seedimises, rasva ja suhkru ladestamises ning sapi eritamises osalev valk. See aktiveerub, kui inimene hakkab sööma. Uut pilli eristab olemasolevatest see, et kui senised tabletid aktiveerivad nii soolestiku, maksa, neerude kui ka neerupealistega seonduvad protsessid, siis keksaramiin aktiveerib vaid soolestikuga seotud tegevuse.

Uudne dieedipill ei sisene seega ka vereringesse ja seetõttu ei põhjusta see suure tõenäosusega ei põhjusta ta kõrvaltoimeid, mida seostatakse teiste dieedipillidega ehk kõrget vererõhku, unetust või segi südamehaigusi.

Ravimi toimimine otse läbi seedetrakti tähendab teadlaste sõnul ka suuremat efektiivsust.

Hiirtega on katsed tehtud, kui õnnestuvad kliinilised uuringud ka inimestega, on uudset dieedipilli turule loota.