Foto: TervisPluss
Keha
12. jaanuar 2015, 13:07

Artikkel ilmus esmakordselt 2012. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Peleta kriipijad kurgust!

Hääl on kähe ja kurgus torgib. Kas peaks piirduma vaid salli ja sooja taimeteega või tuleks ette võtta mõni tõhusam ravikuur? Abi leiad apteegist.

Muutlikud ilmad, kõikuv temperatuur ja köetud kuiva õhuga ruumides viibimine ärritavad sageli kurku, muudavad selle valusaks ja teevad hääle kähedaks. Kõikide kurguga seotud probleemide puhuks on apteegis suur valik eri koostisega toidulisandeid ja käsimüügiravimeid.

Taruvaik ja mesi. Ärritunud või põletikulise kurgu korral saab abi taimeteest ja lusikatäiest taruvaiguga meest selle kõrval. Kindlasti on hea mett lusikaga eraldi võtta, mitte aga tulise joogi sisse segada, sest liigne kuumus hävitab osa meesaaduste kasulikest komponentidest.

Rahvameditsiinis tuntud ja laialdaselt kasutataval taruvaigul ehk propolisel on nii viiruste, bakterite kui ka seente vastane toime ning see leevendab põletikke ja vaigistab valu. Seetõttu kasutatakse seda toimeainet väga paljudes kurguravimites. Mesilassaaduste suhtes allergilised inimesed saavad osta hüpoallergilisi taru-vaigutooteid, mis on vabad õietolmust ja mesilasvahast.

Taimsed leevendajad. Kurgu- ja neeluärritust ning häälekähedust vähendavad islandi käokõrva ehk põdrasambla ja kuusevõrsetega loodustooted ning taimseid eeterlikke õlisid sisaldavad kurgukaramellid. Astelpajuõli sobib aga kurguvalu leevendajaks ka väikelastele.

Ternespiimaga kurgutabletid nii täiskasvanutele kui ka lastele tugevdavad organismi kaitsevõimet ning on rikkad antikehade ja toitainete poolest.

Homöopaatilise raviviisi pooldajatele on apteegis saadaval mitmesugused preparaadid häälekäheduse, häälekaotuse, kurgu valulikkuse ja punetuse puhuks. Nende käsimüügiravimite koostises on karumustikas, aed-käoking, saialill jm.

Põletikku ja valu leevendavate ja tuimestavate koostisosadega kurguravimite ostmise eel on mõistlik enne apteekriga nõu pidada. Tugeva põletiku ja palaviku korral tuleks aga kindlasti arsti poole pöörduda.

Allikas: Catri Valner, Liivalaia apteegi proviisor