Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
23. jaanuar 2015, 15:34

Lugu avaldati esmakordselt 2013. aasta jaanuari Tervis Plussis.

Kas mu hormoonidest piisab?

Kas võtta hormoonpreparaate, et soodustada rasestumist, või nendest hoopis hoiduda? Kas tarvitada antibeebipille tsükli korrastamiseks ja teha menopausi ajal hormoon-asendusravi?

Poolt

Maie Väli, Tartu Ülikooli kiinikumi naistekliiniku vanemarst-õppejõud: 

- Kombineeritud rasestumisvastased pillid on kõige enam kasutatav hormonaalse kontratseptsiooni viis. Ovulatsiooni pärssimise tulemusena leevenevad valulik menstruatsioon ja premenstruaalne pingesündroom. Korrastub menstruaal-tsükkel ja väheneb menstruaalvere hulk. Menstruatsiooni on võimalik ajastada.

- Kombineeritud rasestumisvastased pillid sobivad kõige rohkem noortele, tervetele, mittesuitsetavatele naistele. Suitsetamine ja etinüülöstradiooli sisaldavate kontratseptiivide tarvitamine koos tekitavad naistel suuremaid kardiovaskulaarseid tüsistusi.

- Probleeme rasestumisega võib põhjustada endometrioos. Kõige sagedamini kasutatakse kombineeritud rasestumisvastaseid preparaate kerge ja mõõduka endometrioosi korral.

- Menopausi sümptomid peegeldavad organismi reageeringut esialgsele östrogeenitaseme kõikumisele ja hilisemale, juba pidevalt väikesele östrogeenisisaldusele organismis. Kuumi hooge tunneb üle 85% menopausis naistest.

Sellele lisandub öine unetus ja higistamine, ka depressioon ning tupe ja kuseteedega seotud vaevused. Östrogeenitaseme langus kiirendab organismi normaalset vananemisprotsessi ja seetõttu on näidustatud hormoonasendusravi. 

- Hormoonasendusravis kasutatakse n-ö looduslikke östro-geene, mida manustatakse tablettidena või naha kaudu toimiva geelina. Kui vajadus süstemaatilise hormoonasendusravi järele puudub, võib tupe limaskesta seisundit säilitada östrogeene sisaldavate tupekuulide ja tablettide abil.

Lee Padrik, Tartu Ülikooli kliinikumi naistekliiniku arst-õppejõud

 

- Hormoonasendusravi soovitan naistele, kellel on tugevad klimakteerilisest seisundist tingitud vaevused – kuumad hood, öine higistamine, unetus – ja kelle elurütm on sellest tuntavalt häiritud.

- Antibeebipille võib soovitada kõigile tervetele fertiilses eas naistele, vastunäidustused on kirjas preparaatide infolehtedel. Neist mõned on läbipõetud või parasjagu äge süvaveenide tromboos, kopsuarteri trombemboolia, südameinfarkt, aju vere-ringehäire. Samuti haigused, millega kaasneb tromboosiriski suurenemine, ning tromboosi päriliku eelsoodumuse korral.

Vastu

Maie Väli, Tartu Ülikooli kiinikumi naistekliiniku vanemarst-õppejõud: 

- Tablettides sisalduvad hormoonid võivad esile kutsuda kõrvaltoimeid. Esimestel kuudel näiteks määrivat vereeritust ja tsüklivälist verejooksu – tavaliselt hormoonide vähese sisalduse tõttu. Verejooksuhäired kaovad iseenesest või preparaadi vahetamisega suurema östrogeenisisaldusega tablettide vastu. Mõningatel juhtudel esineb ka kehakaalu tõusu, tupe kuivust, peavalu ja libiido vähenemist.

- On naisi, kes keelduvad hormoonravist ja eelistavad loodus-ravi. Salvei ja kobar-lursslill sisaldavad östrogeenitaolisi aineid ja aitavad kompenseerida loomulikku hormoonitaseme langust. Toit peaks sisaldama sojatooteid ja tsitrusvilju, mis aitavad östrogeenitaset tõsta. Urineerimisvaevuste ja suguelundite kuivuse ning kihelemise leevendamiseks võib kasutada apteegi käsimüügis olevat niisutavat tupegeeli. Ka jõhvikatabletid on antiseptilise toimega.

Lee Padrik, Tartu Ülikooli kliinikumi naistekliiniku arst-õppejõud

- Hormoonpreparaatidel tegelikult kuigi suurt mõju raseduse säilitamisele ei ole ja paljuski rakendatakse seda ravi veel vanast harjumusest. 

- Alati võib katsetada esmalt taimsete östrogeenidega, mis sisalduvad sojaoas ja eriti aasristikus. Mõningatel juhtudel piisab sellest. Kui aga mitte, tuleks teha hormoonasendusravi.

Natalia Trofimova, Biokliiniku üld- ja loodusraviarst:

- Ma ei poolda antibeebipillide tarvitamist seetõttu, et need kurnavad organismi, pillid muudavad organismi enda hormoonide taset. Pärast antibeebipillide võtmise lõpetamist läheb menstruaaltsükli taastumiseks aega ja rasestumine võib olla häiritud.

- Kui soovid lapsi, siis ära kuritarvita antibeebipille, ära võta neid pikka aega järjest. Pillid võivad põhjustada tromboosi neil, kellel on veenilaiendid või nende tekke oht, ning võivad soodustada teatud kasvajate arengut.

- Nii premenstruaalse sündroomi, tsüklihäirete kui ka üleminekuea vaevuste korral soovitan hormoonravi asemel proovida homöopaatiat, ravimtaimi ja paastu.