Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
22. jaanuar 2015, 11:12

Põlvevalu trepist kõndimisel võib olla esimene märk liigesehaigusest (2)

Kui tunned trepist liikudes põlvevalu, võib see olla hoiatus liigeste kulumisest ehk osteoartriidist, kinnitab värske uurimus.

Levinuim liigesehaigus osteoartriit on põhjustatud liigesesisese kõhre kulumisest ning seda arvatakse põdevat ligi pooled üle 85-aastastest inimestest. Enamikul põletikulise haigusega kimpus olijatest tekib haigus juba 60ndate eluaastate keskel või enne seda, kirjutab NewsmaxHealth.

„Inimesed kipuvad põlvevalu, mis tekib treppidel liikudes, ignoreerima. See võtab arstielt võimaluse liigesepõletikku varakult diagnoosida," nentis Leedsi Ülikooli meditsiiniprofessor Philip Conaghan ajakirjas Arthritis Care & Research avaldatud uuringus.

Tema juhitud uurimisgrupp jälgis hiljaaegu 4673 osteoartriidiga või sellest ohustatud inimest, pikema ajaperioodi jooksul jälgiti erinevate tegevuste ajal tekkinud valu.

Ilmnes, et koormustaluvusega seotud ülessannete käigus tajuti valu kõige sagedamini just treppidel liikudes. Järgnesid valud, mida tekitas kõndmine, seismine, lamamine, istumine ja ka puhkeasendites olemine.

Conaghani sõnul pakub mõiste „varajane osteoarstriit" arstidele ja teadlastele parajat peavalu, sageli nähakse vaid inimesi, kes kannatavad juba pikka aega kestnud tugeva valu ja liikumisfunktsioonide piiratuse käes. Sellest uurimusest saadud teadmised võivad aga arste aidata varem sekkuda ning ravida põletikulist ja valulikku liigesehaigust enne seda, kui see on kaugele arenenud ning hakkab valuga inimese igapäevaelu häirima.