„Räni" loomisel ammutati inspiratsiooni mikroskoopilisest inseneriimest.Foto: Kavand
Uudised
26. jaanuar 2015, 15:51

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli esist hakkab kaunistama „Räni"

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli õppehoone esisel alal hakkab hiljemalt sügisest paiknema ränistruktuuri imiteeriv valguskera.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli arendusprorektor Merle Variku selgitusel tuleb kunstiteoste tellimise seaduse järgi avaliku otstarbega hoone ehitustööde lõppedes panustada avaliku ruumi rikastamisse mõne kunstiteosega. Konkurss kunstiteose leidmiseks kuulutatigi välja, kuna kõrgkooli õppehoone küljes asuvas ühiselamus rekonstrueeriti välisfassaadi ning ventilatsiooni- ja küttesüsteemi, mida rahastati CO2 heitmekvoodi müügist laekunud vahenditest. Vastavalt ideekonkursi lähteülesandele otsiti kunstihankega kõrgkooli välialale taiest, mis pakuks lisafunktsioonina võimalust istumiseks või sisaldaks valgustuse elemente.

Ideekonkursile laekus tähtaegselt ainult kuus tööd, žürii valis kavandite hulgast võitjaks teose märgusõnaga „Räni" (kavand manuses). Taiest saab õppehoone ees näha hiljemalt 2015. aasta septembrikuus. 30. jaanuarini saab konkursile laekunud töödega tutvuda ka kõrgkooli õppehoones (Nooruse 5) üles pandud näitusel.

Ideekavandi selgituskirja järgi on „Räni" loomisel inspiratsiooni ammutatud mikroskoopilisest inseneriimest. Nimelt on ränivetikad ehk diatomeed looduses väga levinud mikroskoopilised organismid, kelle rakud sisaldavad kahte üksteise sees asuvat keerukat ja kaunist ränistruktuuri. Samas on räni ka asendamatu materjal meditsiinilises kõrgtehnoloogias, seda kasutatakse meditsiiniliste erivedelike, kõrgtehnoloogiliste kangaste, tihendite, implantaatide ja kreemide valmistamisel.

Taies koosnebki kahest diatomee raku ränistruktuuri imiteerivast kerast ja nende sees asuvast valgusallikast. Kera välise sfääri läbimõõt on umbes poolteist meetrit ja see valmistatakse katmata terasest. Sisemise, roostevabast terasest kera läbimõõt on umbes 70 sentimeetrit. Kahekihiline vorm on Eestis ainulaadne nii oma olemuse kui ka teostuse poolest. Lisaks luuakse „Räni" asukohta istumisala. Ideekonkursi võitjalt tellitava teose maksumus on ligikaudu 26 000 eurot.