Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
27. jaanuar 2015, 11:25

Beebipillide kasutamine võib suurendada ajukasvaja riski

Mistahes ravimeid võttes tuleb alati kaaluda kasu ja riskide suhet. Hormonaalseid kontraseptiive ehk antibeebipille rasestumisvastase vahendina kasutavatel naistel on nüüd igatahes veel üks tegur, mida arvestada.

Odense Ülikooli kliinikumi neuroloog David Gaist ja tema kolleegid Lõuna-Taani ülikoolist leidsid nimelt, et hormonaalseid kontratseptiive kasutavatel naistel, eriti östrogeeni, progestiini või mõlemat korraga sisaldavate pillide tarvitajail on suurem risk haigestuda ajukasvajasse glioomi, kirjutab Time.

Taanlased analüüsisid sellele järeldusele jõudmiseksglioomidiagnoosiga 15 – 49 aastaste naiste andmeid ning analüüsisid, kas need olid välja kirjutatud kontraseptiivide võtmise ajal ja kui kaua neid võeti. Ilmnes, et naistel, kes olid kasutanud hormonaalseid kontraseptiive, oli 50% suurem tõenäosus haigestuda ajukasvajasse võrreldes naistega, kes neid ei kasutanud. Naistel, kes kasutasid beebipolle rohkem kui viis aastat, kahekordistus vähki haigestumise risk.

Gaist nentis, et ajukasvaja on küll haruldane haigus, kuid ta oli siiski tulemustest üllatunud. Varasemad uuringud on nimelt näidanud, et östrogeenil ja progestiinil võib glioomi vastu olla kaitsev mõju. Tõsi, need uuringud on vaadelnud menopausis naisi, kes on ise rääkinud oma rasestumisvastaste vahendite kasutamisest. Uus uuring kasutas meditsiiniregistreid ning on sestap suurema tõenäosusega usaldusväärne.

Eelmisel nädalal ajakirjas British Journal of Clinical avaldatud uuringu tulemused tõstatavad seega kontraseptiivide ja ajuvähi vahelise seose osas küsimuse, kuid seda ei tohiks teadlaste hinnangul veel tõlgendada kui põhjust rasestumisvastastest vahenditest loobuda. Teadlased peavad lihtsalt tegema rohkem uuringuid kõikvõimalike riskide maandamiseks.