Ära kanna telefoni pükste esitaskus: telefonist tekkiv kiirgus halvendab seemnevedeliku kvaliteeti.
Keha
2. veebruar 2015, 16:16

Igapäevaharjumused, mis mõjuvad sperma kvaliteedile hävitavalt (8)

Kui paaril tekivad viljakusprobleemid, arvatakse esmapilgul, et asi on naises. Tegelikkuses on umbes pooltel juhtudest asi hoopis mehe sperma kvaliteedis.

Ajakirjas PLOS Genetics avaldatud uuringu andmeil on näiteks plastpudelites ja metallpurkide vooderdistes sisalduva bisfenool-A (BPA) ja kehva seemnerakkude tootmise vahel olemas seos. Varasemate uuringute andmeil on BPA endokriin- ehk hormoonsüsteemi kahjustav kemikaal, mis alandab meessuguhormooni taset ning spermatosoidide arvu, vahendab Women´s Health.

Seega – üks asi, mida mehed oma tervise heaks teha saavad, on hoida näpud BPAd sisaldavatest toodetest eemal. Lisaks võivad sperma kvaliteedi ohtu seada järgmised kuus harjumust.

1. Telefoni kandmine pükste esitaskus. Telefonist tekkiv kiirgus halvendab seemnevedeliku kvaliteeti, vähendades ka spermatosoidide arvu seemnevedelikus üheksa protsendi võrra. Tagatasku on telefoni kandmiseks turvalisem valik.

2. Stress mõjub halvasti kogu tervisele, seega ka sperma tootmisele. Ühe hiljutise uuringu andmeil kipub ärevuse all kannatavatel meestel olema vale kuju ja kehva liikumisvõimega spermatosoidid.

3. Suitsetamine. Mida kiiremini sa sellest loobud, seda kiiremini sperma kvaliteet paraneb.

4. Ülekaal. Rasv aitab kaasa östrogeeni tootmisele, kui seda on aga liiga palju, ei pääse testosteroon võimule ja östrogeenitase tõuseb liialt. Seetõttu muutub sperma tervis nõrgaks. Ka esineb ülekaalulistel meestel sagedamini erektsioonihäireid.

5. Munandite pidev soojas hoidmine. Ikka on räägitud, et liigne kuumus mõjub aja jooksul sperma kvaliteedile kehvalt. Seetõttu pea meeles: sülearvuti pole süles hoidmiseks. Kuumus tapab spermatosoidid.

6. Alkoholiga liigtarbimine. Alkoholilembeste meeste tervis on üldiselt kehvem, seega on kehvem ka sperma kvaliteet ja viletsam seemnerakkude hulk. Üks ajakirjas British Medical Journal avaldatud uuring näitas, et juba viis drinki nädalas avaldas väga halba mõju meeste seemnevedeliku kvaliteedile.