Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
3. veebruar 2015, 09:32

Artikkel ilmus esmakordselt 2010. aasta veebruarikuu Tervis Plussis.

Mis on nõelravi?

Mis on nõelravi ja kust see pärit on?

Nõelravi ehk akupunktuur on kõige iseloomulikum traditsioonilise Hiina meditsiini raviviis. Kindlaid punkte kehal mõjutatakse nõeltega haiguste ravi või vältimise eesmärgil. Kuulsaim ja vanim nõelravi allikas on “Huang Di Nei Jing Su Wen” ehk “Kollase keisri raamat sisemisest”.

See on Hiina esimese legendaarse keisri Huang Di (2697–2499 eKr) vestlus oma arsti Chi Poga haiguste põhjustest ja nende ravimisest. Samuti leiti Egiptusest vaarao Tuthmosise (sündinud 1550 eKr) arsti Prenhoe hauakambrist inimkujutisi, millele on märgitud 20 peamist akupunktuuripunkti.

Ka Euroopast on niisuguseid ajaloolisi leide: 8000 aasta vanuse nn Šveitsi liustikumehe kehale oli tätoveeritud 60 nõelravipunkti.

Kas nõelravi on au sees ka tänapäeval?

Loomulikult. Samas on olukord riigiti erinev. Näiteks Hiina kodanlikus vabariigis oli nõelravi keelustatud kui piinamise alaliik. Hiina Rahvavabariigis alustati nõel­ravi uurimist, õpetamist ja levitamist. Mao Zedongi sõnul pöördus Hiina siis tagasi oma näo poole.

1962. aastal hakkas näiteks Saksamaal haigekassa nõelravi rahastama. 2007. aastal oli seal 28%-l perearstidest leping nõelravi tegemiseks. 2000. aastal oli USAs üle 10 000 litsentsiga nõelraviarsti. Eestis on lubatud tegeleda nõelraviga ainult erialase koolituse läbinud arstidel, kellele tervishoiuamet on väljastanud vastava tegevusloa.

Mis iseloomustab ­nõelravi enim?

Läänes käsitletakse keha kui masinavärki: kui masin läheb katki, kõrvaldab arst haiguse tunnused ja järeldab, et tervis on taastatud. Ravi eesmärk on kaotada sümptomid.

Nõelravi aga keskendub haiguse põhjustele. Ei ravita mitte haiguse õisi ehk sümptomeid, vaid juuri. Kõik kehaprotsessid on terve olemise korral häälestunud isetervendamisele. Ravi siht ongi enesetervendamisprotsesside käimalükkamine.

Hiina traditsioonilise meditsiini järgi tekivad inimese organismi funktsioneerimise häired siis, kui eluenergia qi ei voola õigesti. Qi mõjutab võrdselt füüsist ja psüühikat, voolates piki organismi energiakanaleid ehk meridiaane ning ühendades keha, meele, tunded, tahte, hinge ja vaimu.

Qi kulgeb läbi 12 peamise meridiaani, millest igaühele vastavad konkreetsed elundid. Koos verega moodustab qi elujõu. Meridiaanidel ja mujal kehal on akupunktuuripunktid. Häiritud energiavoolu saab reguleerida, kui neid punkte õigesti mõjutada. Ühtekokku teatakse klassikalises nõel­ravis 36 000 nõelravipunkti inimese kehal.

Kas nõelravil on vastunäidustusi?

Jah, ägeda kuluga nakkus- ja südame-veresoonkonnahaigused, kirurgilised haigused ja ägedad psüühikahaigused. Ei sekkuta ka pahaloomuliste kasvajate ravisse. Ometigi pakub just viimaste korral nõelravi tõhusat valuvaigistavat toimet. Nõelravi ei tehta, kui patsient on joobes, palavikus või üleväsinud.

Millal on nõelravist abi?

Paljude haiguste korral. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel on nõel­ravi näidustatud näiteks närvisüsteemi häirete, radikuliidi, peavalu, liigesepõletike, mitmete südamehaiguste, stressi, mitmesuguste valusündroomide ja allergiliste haiguste korral.

Nõelravi aitab vabaneda sõltuvushaigustest (suitsetamine, alkoholism, narkomaania), leevendab klimakteerilisi vaevusi ja ravib noortel meestel impotentsust. Tõhus on ta traumade järelravis.

Nõelravi tehakse lühemate või pikemate kuuridena. Kuigi sageli avaldub mõju kiiresti, nõuavad kroonilised haigused kestvamat ravi. Toime kinnistamiseks ja uute ägenemiste vältimiseks on vajalikud profülaktilised ravikuurid ajal, kui haigus on taandumas. 70%-le patsientidest toimib nõelravi kui tõeline imeravi. 25% saab oma vaevustele märgatavat kergendust ning 5% ei allu nõelravile.

Näiteks suitsetamisest loobujatest jätab akupunktuuri abil suitsetamise maha 95% patsientidest ning seda vaid ühe raviseansiga. Nõelravi voorused on lihtsus, tõhusus ja odavus, samuti kõrvaltoimete ja tüsistuste puudumine.

Loe lisa: www.nikostopp.com; http://akupunktuur.ee