Foto: TervisPluss
Keha
15. veebruar 2015, 11:59

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Kas ehmatab? Seened sinu sees! (3)

Kui suunurk on pikemat aega katki või on käed karedad ja nahk õrn, pole ilmtingimata süüdi külm talv. Lugematuid terviseprobleeme võivad tekitada ka seenhaigused.

“Seeninfektsioone on väga palju, haiguslikke seeni, mis inimest mõjutavad, 20–30. Mõned seeneeosed on meie organismis juba sündides, samuti leidub neid kõikjal meie elukeskkonnas,” tutvustab perearst ja Eesti Tervise Fondi juht Eero Merilind.

Levinuimad on küüneseen­infektsioonid, tupeseen, nahaseeninfektsioonid (põhjustavad lööbeid). Lisaks mükoosid, mis võivad tekitada kopsu- ja soolehaigusi, ka nn kassihaigus on seenhaigus.

“Haigestumine sõltub eelkõige sellest, kui vastuvõtlik meie organism on,” ütleb Merilind. “Haigestumiseks peab haigustekitajaid olema nii palju, et organism ei suuda neile vastu seista. Seeneeosed võivad eksisteerida inimese kehas aastaid, ilma et nende kandja haigestuks.”

Diabeetikutel esineb seeninfektsioone tihedamini, kuna nende vere suhkru­tase on kõrge ning see on seene kasvule soodne. Kui meestel esineb kubemepiirkonnas punetavat löövet, tuleks alati kontrollida vere suhkrusisaldust – tihti selgub just nii, et inimesel on diabeet.

Eero Merilind tutvustab seene kasvu­alasid veelgi: “Nahaseenele sobiv kasvukeskkond on soojad ja higised voldikesed: imikute kaelavoldid, mähkmepiirkond, täiskasvanutel kubemevoldid, naistel rindadealune. Selliseid kohti tuleks jälgida ja punetuse või leemendava lööbe korral ravida.”

Seeninfektsioonid armastavad ka innukaid sportlasi – umbsetes jalanõudes treenijatel tekib küüneseen kergesti. Hiljem, pärast treeningut duširuumis, levivad seeneeosed põrandale ja sealt võib küüneseene endale saada juba keegi teine. Küüneseenega tasub arsti juurde minna võimalikult vara, et vältida kõikide küünte kahjustumist.

Ka pidev higistamine treeningul loob seenele hea kasvukeskkonna.

“Ülakehale või kätele ilmuvad roosakad, pruunikad või valkjad laigud, mis suvel päevitudes ei pigmenteeru. “Sellist nahalöövet saab kergesti ravida, tuleb ainult varakult arsti poole pöörduda,” soovitab Merilind.

Pärmseen Candida albicans

Pärmseen on koos eri bakteritega loomulik osa inimese soolestiku mikrofloorast. See aitab organismil viiruste vastu võidelda ning võtab endasse organismi sattunud raskmetallid. Liigse vohamise korral hakkab see aga organismi kurnama ning ravimata haigus võib muutuda pikapeale eluohtlikuks.

Soodsa keskkonna loovad pärmseenele antibiootikumid, hormoonravimid, vähiravimid jms. Naistel tekib tavaliselt tupeseen, vahel ka soolestiku probleemid, kõhulahtisus. Perearst Merilind soovitab pärast antibiootikumravi tarbida heade bakterite preparaate ehk probiootikume, mis aitavad organismi tasakaalustada.

Pärmseenel on mitu kuju

Pärmseent on lihtne tuvastada, kui see tekitab vaevusi suus, kõrvas, nahal või tupes. Kui pärmseen on hakanud kasvama aga mujal organismis – maksas või sooles –, on seda üsna raske diagnoosida.

Pärast sündi esineb lastel pärmseen tihti soorina: suu limaskestale ja keelele ilmub valkjas katt. “Midagi halba soor suus ei põhjusta,” lohutab Eero Merilind ärevaid emasid. “Soori saab kergesti välja ravida retseptiravimiga, vanasti kasutati ka glükoosi või soolalahust.”

Tupeseen ei pruugi olla ilmtingimata antibiootikumidest põhjustatud, vaid see võib kujuneda mis tahes tupekeskkonda mõjutava teguri tõttu: rasedus, tampoonid, rasestumisvastased vahendid, menstruatsioonijärgsed muutused.

Vältimaks korduvat tupeseent, on välja töötatud intiimpesugeelid ja tupekreemid, mis tasakaalustavad tupekeskkonda ning aitavad ära hoida seene teket.

“Kui tupeseen või mis tahes muu seen ravile ei allu, tuleks analüüside abil selgeks teha, mis seda põhjustab – muutuse taga võib peidus olla mõni muu varjatud haigus,” paneb perearst südamele.

Ja põhjusega. Väljaravimata ja jõudu koguv seeninfektsioon võib organismis teha tõsist kahju ning mõnel juhul olla koguni eluohtlik.

“Ei tohi tähelepanuta jätta, et piisav põhjus seene tekkeks võib olla ka alkoholitarbimine ja suitsetamine,” lisab Eero Merilind. “Mõlemad mõjutavad tugevasti limaskesti, mille vastupanu nõrgeneb ning seen saab soodsa kasvupinnase.”

Hea teada

Mõnede uuringute järgi hakkab inimese organismis vohav pärmseen end ise toitma, tekitades seenhaiguse all kannatavale inimesele tohutu magusaisu.

Alternatiivmeditsiin soovitab pärmseene kasvu piiramiseks teatud toiduainetest loobuda.

Dieet ei peaks olema liiga karm. Piisab, kui esialgu vältida rafineeritud jahu ja jahutooteid, rafineeritud suhkrut ja naatriumglutamaati (E 621) sisaldavaid toiduaineid: mõningaid maitseaineid, maitsetugevdajaid, nn naturaalseid lõhnaaineid, maitseparandajaid. Söögiks sobivad täisteratooted, toorsuhkur ja puhas liha.