Järelejäänud küünlavahast ja munakarpidest saab valmistada tuleroose.Foto: TOOMAS HUIK
Meeled
11. veebruar 2015, 17:44

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Valguse taasloomine: mida küünlad meile pakuvad?

Paljud asjad, mis kergekäeliselt prügikasti lendavad, võiksid tegelikult veel edasi elada. Sageli on nende uuestisünniks vaid pisut head tahet vaja. Rõõmuks inimesele, kaitseks ja toeks keskkonnale.

Jäätmete taaskasutus on sama vana kui inimkond. Kuna vanasti puudus jäätmekäitlussüsteem, tuli leida lahendus, mida teha vana pronksi ja teiste metallidega või näiteks kasutatud pärgamendiga. Metallid sulatati ümber.

Pärgamendilt kraabiti kiri maha ning saadud puhtale pinnale kirjutati uus tekst. Tänapäeval on võtmeküsimus saavutada tasakaal tehnika kiire arengu ja loodusvarade säästliku kasutamise vahel.

Elame piiratud ressursside maailmas ja oma tarbimisharjumusi analüüsides leiame kindlasti midagi, mis kannab nimetust raiskamine.

Taaskasutamine võimaldab säästa märgatavalt raha ja aega. Aga sellest vahest olulisemgi on tasakaal inimeses eneses. Hingerahu ja rõõm. Pöörase tarbimise tuhinast välja astudes võimaldab isetegemine nii loodusressursse kokku hoida kui ka hingerahu leida.

Anda millelegi uus elu, olla looja – see on proovimist väärt teraapia. Loovus pole pelgalt kunstitermin, see on igapäevase hakkamasaamise võti. Kodustes tingimustes pole vaja just metalli sulatada, küll aga võib anda uue elu näiteks küünaldele.

Küünla uus elu

Kogu kokku vanad küünlajupid ja sorteeri värvide järgi.

Pane küünlavaha veega täidetud potti metalltopsikusse ja sulata pliidil keskmisel kuumusel. Kasuta näiteks toiduvalmistamisest järele jäänud konservi taarat. Topsikuid võib olla rohkem, et eri värvi vaha oleks eraldi. Soovi korral võid lisada ka lõhnaküünla vaha.

Sulanud vaha vala küünlavormi. Kasuta nt papist mahla-, vahukoore- ja jogurtipakendeid või samalaadset plasttaarat.

Juba sulanud küünla seest saad uuele küünlale tahi. Tahi võid puuvillasest või linasest nöörist ka ise teha. See tuleb enne uue küünla vormi asetamist kasta sulanud vaha sisse. NB! Liiga jäme taht tekitab liialt intensiivse leegi, mis ei lase küünlal vaikselt põleda, vaid sulatab selle sisse augu.

Aseta taht keskele ja fikseeri see näiteks pliiatsiga pakendi äärele toetuma.

Vala sulavaha kihiti vormi.

Õhulise ja pitsilise küünla saad, kui paned kihtide vahele jääkuubikuid või lumekuule. Vaha tahkub kiiremini, kui sulavad jää või lumi, ja nii tekivadki küünlasse põnevad augud! NB! Vahakihtide vahele ei tohiks panna põlevaid ja mürgist tossu ajavaid materjale.

Kui soovitud küünla kõrgus on olemas ja vaha tahkunud, vabasta küünal vormist. Kui kasutasid jääd või lund, tee seda kraanikausi kohal, sest sulavesi pääseb aukudest välja.

Kaunistada võid küünlaid peaaegu tahkunud küünlavahaga, mis käitub käte vahel nagu plastiliin. Vormitud ja veel pehme vahatükk kinnita vormist välja võetud küünlale kohe.

Vanadest küünaldest alles jäänud keerulisemaid kaunistusi saad uuesti uuele küünlale kinnitada: aseta kaunistus natukeseks (kinnituskohaga metalltopsiku põhja) sulama. Võta kergelt sulanud pinnaga kaunistus topsikust välja ja suru uue küünla külge.

Ülestõusmispühade küünlad

Ülestõusmispühade küünlaid võid valmistada katkilöödud munakoore sisse. Loputa munakoor ja aseta tagasi munakarpi.

Küünlataht kinnita näiteks hambatikuga munakoore keskele ja vala sulanud küünlavaha koore sisse.

Jääd ja lund pole sellise väikse küünla puhul mõtet kasutada, küll aga võib mängida eri värvi sulavahaga. Munakoor võibki jääda küünla ümber, siis pole muret, kuidas sulanud vaha munatopsi küljest lahti saada.

Ujuvad munakooreküünlad võid panna põlema veega täidetud klaaskaussi.

Tuleroosid

Järele jäänud küünlavahast ja papist munakarbist saad valmistada kamina või saunaahju süütamiseks kaunid tuleroosid.

Rebi munakarbi munavormid eraldi tükkideks ja aseta need üksteise sisse: ühele roosile kaks munavormi. Lopsakama südamiku saad, kui keerad äärtest lisaks ülejäänud papiribasid.

Aseta veevanni suurem konservipurk ning sulata seal küünlajääke.

Sulanud vaha sisse kasta rebitud munakarbijääkidest valmistatud roosi toorik. Keera roosi vaha sees nii, et see kattuks igalt poolt sulavahaga. Ettevaatust, ära põleta sõrmi! Kasuta abivahendina näiteks puust grillvarrast.

Võta immutatud roos vahast välja ja aseta salvrätile tahkuma.

Kaunistada võid roosi, pihustades sellele kulla- või hõbedavärvi.

Vaata ka www.hinokad.ee (kuidas vanad eestlased lambarasvast küünlaid valmistasid)