Mudamähis Estonia SPA termidesFoto: Erakogu
Lapsed
12. veebruar 2015, 11:25

LAPS SPAAS: turgutus tervisele ja mõnus ajaviide koos vanematega (1)

Nagu täiskasvanud vajavad ka lapsed lõõgastust, ennetamaks haigusi ja tugevdamaks immuunsüsteemi. „Spaapuhkus sobib suurepäraselt perepuhkuseks: seal saab koos veeta aega ja täielikult üksteisele ilma olmemuredeta pühenduda," kinnitavad Hele Torop ja Pille Muliin.

Lastele võiks nende soovitusel puhkust pakkuda koolivaheaegadel, lasteaialastele ka muul ajal. „Kindlasti võiks tervist tugevdada enne viiruste perioode, samuti jahedamatel suvekuudel," soovitavad ESTONIA Medical Spa & Hotel peaarst Hele Torop ning ravi- ja heaoluteenuste juht Pille Muliin.

Füsioterapeut õpetab õiget kehahoidu

Nelly Must, Värska sanatooriumi ja veekeskuse müügi ja turundusjuht lisab, et spaakülastus on ka hea võimalus lõhkuda rutiini. „See on hea võimalus viia laps teise keskkonda, näidata talle uut kohta, tutvustada uusi asju, teistmoodi käitumist - kõik see laiendab lapse silmaringi," selgitab ta. Boonuseks tervise turgutamine või terviseprobleemide leevendamine.

Pühajärve Spa & Puhkekeskuse müügi- ja turundusdirektor Liina Lambot-Lepp nendibki, et kuna eestlased spaarahvas, on juba praegu üsna loomulik, et spaas käiakse kogu perega ning ka lastele soovitakse hoolitsuste näol spaaelamust pakkuda.

„Ka eestlasteni hakkab tasapisi jõudma arusaamine, et spaa ei tähenda üksnes vee- ja saunakeskust. Lastele suunatud spaahoolitsused aitavad kindlasti kaasa spaatraditsiooni jätkumisele ja nii-öelda uue spaakülastajate põlvkonna tekkimisele," tähendab ta.

Igal juhul ootavad Eesti spaad lapsi koos vanematega, neile on hinnad teenustel soodsamad ning välja töötatud erilised iluprotseduurid ja spetsiaalsed spaapaketidki.

Ning kui mitmetes Eesti spaades köidavad lapsi ennekõike veepargid, keskendutakse mõnes spaas peamiselt hoolitsustele. Näiteks uhiuues Hedon spaas Pärnus. „Meie soovitame oma spaas lastelele pakkuda esimest kogemust oma keha eest hoolitsemisel. Väiksematele läbi mänguliste hoolitsuste, suurematele läbi iidse Rooma aegadest pärinevate spaatraditsioonide," räägib Hedon spaa ja hotelli müügijuht Küllike Tammelaan

Mida lapsele spaas pakutavast valida, sõltub lapse vanusest. Tervis Spaa grupi müügi ja turundusdirektori Karmen Eisenschmidti sõnul on väiksematele vähem sobivaid hoolitsusi, kuid mida suurem laps seda suuremaks läheb ka valik. „Väiksematele lastele sobib soolakamber ja ka erinevad vannid, sest milline laps ei armastaks vannis käia," räägib ta. Järgmised sammud on proovida maniküüri, näohoolitsust ja miks mitte ka massaaži. „Ei pea alustama tunni aja pikkuse massaažiga, ka 23 minutiline massaaž on alustuseks piisav. Lapsed kes käivad viis päeva nädalas trennis, on seda väga kiitnud," lausub ta.

Terviseprobleemid, mille puhul võib spaast ennetavalt abi olla, on näiteks ülemiste hingamisteede haigused. „Eriti kasulik on spaakülastus immuunsüsteemi tugevdajana neile lastele, kes on sageli haiged," märgib Eisenschmidt. Eesti Terviseturismi klastri esindaja ja Eesti Taastusarstide Seltsi juhatuse esinaine Annelii Nikitina lisab, et ka spastiliste lihastega, allergikud ja nahaprobleemidega kimpus olevad lapsed leiavad spaast lõõgastust.

Samuti soovitab ta kasutada füsioterapeudi teenuseid. „Tänapäeval, kui lapsed kasutavad ohtralt nutitelefone ja istuvad arvuti taga, pole valutavad seljad ja kaelad harvad, samuti esineb sageli rühihäireid. Füsioterapeut näitab kätte õiged võimlemisvõtted, mida saab hiljem koduski järgi teha," selgitab ta.

Lapsele on sobiv kaks protseduuri päevas

Lapsega spaasse suundudes tuleb esmalt silmas pidada, et ta oleks terve. Ning lapse spaapuhkust planeerides ei tohiks vanem protseduuride tellimisega liiale minna. „Arstide poolt on soovituslik päevas kaks protseduuri lapsele ja kolm täiskasvanule," lausub Nelly Must lisades, et suurema protseduuride hulgaga on oht organismi hoopis kurnata, mitte turgutada.

Ka peab silmas pidama, et mõned protseduurid ei pruugi lastele sobida. Liina Lambot-Lepa sõnul ei tehta lastele kindlasti salendavaid ja vettväljutavaid hoolitsusi. Ka erinevaid aparaadihoolitsusi lastele ei soovitata – Annelii Nikitina sõnul ei ole nende mõju inimese organismile täpselt teada ning sestap on mõistlik lastel, kel kasvuluuplaadid avatud, nendest pigem hoiduda. Tegelikult ongi nii, et kõigil hoolitsustel on ka vastunäidustused ehk sobivaima leiabki pere- või spaa-arsti ja teenindajaga nõu pidades. Viking SPA vanemõde Mare Oidekivi soovitab juba enne spaakülastust sinna helistada, nõu küsida ning tingimusi uurida. Kubija hotell-loodusspaa tegevjuht Ly Voolaid ei soovita väikeseid lapsi kaasa võtta kuuma sauna ja ka aroomisauna, kui laps pole sellega harjunud.

Üldiselt on aga nii, et kui lapsevanem on lapsele spaareegleid selgitanud ja veedab temaga seal koos aega, naudivad kõik osapooled spaaelamust täiel rinnal.

 

Mida lapsega spaad külastades silmas pidada?

• Spaasse minnes kehtivad kõik samad reeglid, mis igal teisel reisil lastega: et laps tüdib kiiresti ja et talle ei tohi peale suruda midagi, mida ta teha ei taha. Ainult nii jääb talle spaakülastusest meeldiv mälestus.

• Tutvusta last spaaetiketiga varakult. Selgita talle, et spaa on koht, kuhu inimesed on tulnud otsima eelkõige rahu ja lõõgastust ning et lapsedki peavad arvestama teiste külastajate soovide ja vajadustega. Spaas käratsemine ei ole sobiv.

• Vali hoolitsused ja protseduurid lapse vanusest lähtuvalt – küsi nõu nii arstilt kui kosmetoloogilt.

• Ära jäta last üksi ei hotellituppa, mängunurka ega spaaprotseduurile.

• Taga oma lapsele ohutu spaakülastus: kuna spaa- ja saunakeskustes on reeglina palju vett, võivad põrandapinnad olla libedad. Tuleta lapsele meelde, et hädavajalik on liikuda rahulikult kõndides ning kanda kummitallaga spaaplätusid.

• Arvesta, et protseduurid mõjuvad rammestavalt, muljeid on palju ja lapsed väsivad õhtuks päris ära, eriti peale sauna- ja basseinikeskuses lustimist.

• Spaasse mine terve lapsega.