Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. veebruar 2015, 12:09

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta Tervis Plussis.

Kortsuke siin, teine seal (6)

Kõigepealt märkan teda silmanurgas, peagi kulmude vahel ja varsti… Olgu nad pealegi. Kuid olgu nad ilusad!

"Hooldatud ja hooldamata kortsudel on suur vahe," tõdeb kosmeetik ja koolitaja Külliki Piatecki. "Kortsud annavad meile isikupära, need peavad olema. Vananemisvastase võitluse eesmärk kosmeetikas pole mitte see, et kõik oleksid siledad ja ilma ühegi kortsuta, vaid et inimesed vaataksid, kui ilus ja värske sa välja näed. Hea jume ja värskuse annab süstemaatiline naha hooldamine."

Kreem, kallis kreem

Hoolimata uuenduslikest tehnoloogiatest ning lõpututest teadusuuringutest naha nooruslikkuse säilitamiseks on naha värske välimuse juures tähtsaim igapäevane kreem ja see, millega oma nägu puhastad. "Kui see ei ole paigas, pole mõtet teha ühtegi süsti, lõikust ega koorimist," on Külliki Piatecki veendunud.

"Tihtipeale tuleb inimene kosmeetiku justkui võluri juurde. Ta on nõus käima välja 100 eurot selle eest, et teen talle ühe tugeva protseduuri, kuid sellega peaksid olema kõik mured lahendatud. Aga kui sa näiteks oled aasta aega matsutanud torti ja otsustad nüüd minna trenni? Teed ühe trenni ära, kas sa saad kohe ilusaks? Ei saa. Võib küll väga kallis treener olla, treening pikk ja põhjalik, kuid ühe trenniga ei saa tasa teha igapäevast "tööd". Epidermise uuenemiseks kulub keskmiselt kuu aega: et näha, kuidas muutub naha olukord tegelikult, tuleb kuu aega sellega süstemaatiliselt tegeleda," teab Külliki Piatecki.

Intensiivsete noorendavate protseduuride, näiteks keemiliste koorimiste või laserite tulemust võib nahal küll kohe näha, kuid see ei korva seda, mida sa teed iga päev.

Mida vajab vananev nahk?

"Ööseks toodet, mis kiirendaks rakkude uuenemist, sest sellest algab meie epidermise väljanägemine. Lisaks peab see toode tugevdama kollageeni- ja elastiinivõrgustikku, millest oleneb meie naha elastsus ja pinguldatus, kortsud ja lõtvumine," soovitab Külliki Piatecki.

Päeval vajab nahk öiseid tulemusi alalhoidvat ja keskkonnamõjude eest kaitsvat toodet.

Tänapäeva kreemid lähevad järjest keerulisemaks ja kombineeritumaks. Praegu on peamine suund vananemisvastastes toodetes biotehnoloogilised toimeained, nagu tüvirakud ja peptiidid, mis stimuleerivad naha uuenemist, kuna tüvirakkudest oleneb naha uuenemise periood.

"Epidermise ja dermise vahel olevas kihis paiknevad naha tüvirakud, mis toodavad uusi rakke. Vanad tüvirakud sünnitavad uusi ehk poolduvad ning uued tulevad naha pinnale. Kreemides kasutatakse taimseid tüvirakke, näiteks õuna või vetika tüvirakke, millest tehakse biotehnoloogiliselt ekstrakt ehk toimeaine. Nahale kandes aitab see säilitada ja tugevdada naha enda tüvirakke ning toetada naha uuenemist," selgitab Külliki Piatecki. u