Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
16. veebruar 2015, 10:20

Eestis ennustatakse gripi tipphetke märtsi alguseks

Läti gripp jõudis Eestisse (27)

Ida-Tallinna Keskhaiglas kinnitati eelmisel nädalal esimene Lätist sissetoodud gripi juhtum. "Lätis on ringlemas sama gripi tüvi, mis mujal Euroopaski, lätlaste haigestumine on aga tunduvalt suurem kui Eestis," kommenteeris seda Kadri Penjam, Ida-Tallinna keskhaigla kommunikatsioonispetsialist.

Ka Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri ütleb, et lätlased hindavad grippi haigestumise intensiivsust kõrgeks ehk haigestunuid on seal palju. Eesti hinnatakse haigestumise intensiivsust viimastel andmetel keskmiseks.

2.-08.02 kinnitati Eestis laboratoorselt 115 gripiviirust, domineeriv gripiviirus on AH3N2. Samal ajal on ringluses ka B gripiviirus. Lätis registreeriti jaanuari viimasel nädalal 570 gripijuhtu 100 000 elaniku kohta, kokku on jaanuari viimase nädala andmeil lõunanaabrite juures üle 11 000 grippi haigestunu. See arv kasvab.

Kuid ka Eestis on grippi ja gripisarnastesse viirustesse haigestunute arv on viimastel nädalatel pidevalt kasvanud, terviseameti prognoosi kohaselt jõuab gripi tipphetk Eestisse märtsi algul.

Iiris Saluri sõnul ei ole ennetusmeetmete mõttes viiruse tüübil vahet.

Nii tema kui Kadri Penjam panevad südamele, et ka eestlased võiksid tõsisemalt suhtuda gripivastasesse vaktsineerimisse. Praegu tuleks aga silmas pidada seda, et haiged inimesed peaksid püsima kodus, et vältida viiruste edasist levikut ning terved peaks hoidma haigestunutest kaugele. „Kindlasti ei soovita tõbisena minna külla ja võimalusel vältida rahvarohkeid üritusi," lausub Saluri.

Äärmiselt oluline on ka sage kätepesu ja käte desinfitseerimine, näiteks ka pärast poes ostukäru kasutamist, kindlasti tuleks vältida saastunud või pesemata kätega näopiirkonna puudutamist.