ETTEVAATUST: Autos seksimine võib kaasa tuua luumurru!Foto: VidaPress
Keha
18. veebruar 2015, 16:35

OHTLIK SEKS: Seitse viisi, kuidas inimesed end kõige sagedamini vigastavad (6)

Viis protsenti inimestest on töölt pidanud puuduma seksiga seonduvate vigastuste tõttu. Ekspertide hinnangul on see arv tegelikkuses suurem, sest kes ikka julgeb tunnistada, et sai viga seksides. Millised on sagedaseimad seksivigastused ja kuidas neist hoiduda?

Yahoo Health reastas seitse sagedasemat seksivigastust – kui teada nende tekkimise võimalikkust, on võimalik enda turvalisus ka kõige suuremas kirehoos tagada.

1. Marraskil suguelundid. Kui üks sekspartneritest raseerib oma genitaale, võib see kaaslasele tähendada valulikke kriimustusi. Seda juhul, kui puudub piisav libestus.

Seejuures ei juhtu midagi, kui kaaslane on end värskelt raseerinud. Asi muutub ohtlikuks, kui karvad hakkavad tagasi kasvama. Torkivate tüügaste põhjustatud marrastusi saab vältida ohtralt libestit kasutades.

2. Võõrkehad kehaõõnsustes. Kondoomid, seksmänguasjad ja hügieenitooted võivad naise tuppe sattuda palju kergemini kui võiks arvata. Sageli kipuvad hoos naised unustama tampooni välja võtta ning vahekorras olles surutakse tampoon sügavale tupekanalisse.

Kui sinuga on nii läinud, siis oota pärast seksi umbes 20 minutit, et tupe erutuseelne vorm taastuks. Seejärel kükita ja püüa tuppe sattunud võõrkeha kahe näpu vahel eemaldada. Kui sa ei saa seda kätte ja ja ese ei tule ka ise paar tunni jooksul välja, pöördu arsti vastuvõtule.

3. Tupe rebenemine. Tundub uskumatu, kuid kui mees siseneb naisesse vale kaldenurgaga ning jõuliselt, võib tupp viga saada.

Seda saab vältida, kui naine haarab ohjad enda kätte, valib peenise sisenemise asendi ja kiiruse.

4. Peenisemurd. See, et peenis võib murduda, pole linnalegend. Kuigi peenises pole luud, võib murduda selles olev kõõluskude, kui mees surub liiga jõuliselt vastu naise häbemeluud. Hiljuti tehtud uuring näitab, et sagedamini juhtub seda siis, kui naine on seksi ajal mehe peal.

Kui peenis murdunud, on see pärast seksi valulik ja kergelt paindes. See on kirurgiline hädaolukord!

5. Murdunud luud. Jah, inimesed võivad vahekorra ajal nii hoogu minna, et murravad luid – näiteks mõnd uut asendit proovides või füüsiliselt keerukas kohas nagu dušši all, trepil või autos seksides. Tavaliselt on sellistes paikades seksiga väga kiire, sest ähvardab oht kellelegi vahele jääda.

Arstid soovitavad uusi seksipaiku proovida privaatsemalt ja siis, kui selleks on rohkem aega.

6. Seljavigastused. Seljavalu ja nikastatud selg on päris tavalised ja levinud seksivigastused. Mehi tabab see näiteks siis, kui nad liigutavad vahekorra ajal hoogsalt puusi või kui nad tõstavad partneri endast liiga kaugele. Naised teevad vahekorra ajal oma seljale liiga, kui lasevad end seljast väga nõgusaks, unustades end samal ajal kätega toetamast.

Hilisema valu ära hoidmiseks soovitab arst partnerit igasuguse tõstmist eeldava poosi korral enda ligi hoida. Tasub ka jälgida, et mees hoiaks naise toetamise ajal oma õlad puusadega kohakuti, nii pole ohtu seljanikastuseks.

7. Kuseteede infektsioonid. Kuseteede infektsioonid tabavad lisaks naistele ka mehi, kuigi mehed kipuvad neid ignoreerima. Seksi ajal võib kuseteedesse pääseda nimelt väljaheiteid, mis kusitisse surutuna põhjustavad põletikku.

Et kuseteede infektsioonidest hoiduda, kanna hügieeni eest hoolt: pese end enne seksi ja tühjenda kohe pärast vahekorda põis. Kui põis hakkab valutama ja urineeriminegi on valulik, tuleb pöörduda arsti juurde – siis aitavad ainult antibiootikumid.