Foto: MARIANNE LOORENTS
Keha
1. märts 2015, 10:23

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta Tervis Plussis.

Ilus! Aga kas ka kasulik?

Kas jumestuskreem ja huuleläige on ainult dekooriks, mis muudab säravamaks ja ilusamaks, või peitub neis ka kasulikke omadusi, mis teevad nahale head? Jumestuskunstnik Merlit Veldi abiga otsime nahale mõnusat ja sobilikku kosmeetikat.

Meie modell on Eesti noortemeister standardtantsudes Rutt Metusala – tüdruk, kes teab, mida pikad päevad ja paksud meigikorrad tähendavad, ja kellele korralik võistlusmaaling hindepunkte lisab.

Modelli ümber topsikute ja tuubikestega askeldades seletab meikar, mida ja kuidas kasutada, näitamaks, et naha-sõbralik ja efektne on jumestuses nagu sukk ja saabas.

Kõigepealt on oluline jumestuspõhja valik, sest see jääb näole kauaks ja ained selles mõjutavad naha kaudu kogu organismi. Sellepärast on tähtis, et kreemid-puudrid võimalikult vähe “keemilised” oleksid.

• Mida jumestuspõhja tegemiseks sobivat toodet otsides silmas pidada ja kuhu, mis tehnikaga ning kui palju seda kanda? Kuna tooteid on väga palju, tuleks valida endale kõige meeldivam lahendus. Mineraalpuudreid kantakse peale pintsliga või puudri-padjaga.

Jumestuskreeme svammi, pintsli või näppudega. Kompaktpuudrid on kiire lahendus, kui on vaja eemaldada kerget punetust või läiget. Kui probleemi ei varja jumestuspõhi, võib kasutada neutralisaatoreid. Eri toonidega saab katta siniseid silmaaluseid, kuperoosat, sünnimärke, sinikaid. Valgustpeegeldav pliiats töötab koos valgusega, hämaras või pimedas efekti pole, seda soovitan kasutada päevajumestuses.

• Mille poolest talvine jumestuspõhi suvisest erineb? Põhimõte on sama mis kreemi valides – vältida vett sisaldavaid tooteid. Külm ja pakane kuivatab naha pindmist kihti, tekitades ketendust ja punetust. Jumestuskreem võiks olla pigem vahapõhine, mis ühtlasi kaitseb nahka kehva ilma eest.

• Kuidas jumestuskreem või mineraalpõhi nahale mõjuma peaks? Kõik naised soovivad jumestust, mis ei lagune tantsupõrandal, peaks vastu vihma ja pisaratega ning oleks pärast 24 tundi endiselt värske. Põhimõtteliselt on see võimalik, kui jumestuspõhja korralikult puuderdada või kasutada mineraal-puudrit.

Oluline on meigipõhjast läbi tulev niiskus kergelt paberiga ära tupsutada, mitte pühkida. Vajadusel uuesti kergelt üle puuderdada. Kui lõpptulemus on liiga puudrine, eemalda pintsliga üleliigne või pihusta paar korda niisutavat spreid mõõdukast kaugusest.

• Kuidas peaks grimm nahal tunduma? Siin ütleb sõna sekka meie tantsijast modell: “Mitme profisarja puhul, mida lavameigis kasutatakse, jääb nahale kohe tuntav kiht, mina eelistan selliseid, mis “hingavad”, kuid samuti terve päeva peal püsivad. Muidugi, tantsuvoorude vahel tuleb ikka väikesi korrektiive teha.”

Järgmine samm on valida puuder ja põsepuna. Need peaksid nii tooni kui ka konsistentsi poolest põhjaga sobima.

Kuidas on lood mineraalpuudriga, kas sellele polegi kreemjat põhja vaja?

Mineraalpuuder katab ebaühtlused ja samas matistab. Enne peale-kandmist võib neutraliseerida silma-alused, et iluvead välja ei paistaks ja silmaümbruse nahk oleks muu nahaga u sama tooni. Lõpptulemust enam kreemjate toodetega parandada ei saa.

Modelli nägu on Merliti osava käe all juba klaar ja õrna kumaga nagu ladvaõun. Nüüd tuleb raamistada silmad ja esile tuua huuled. Silmatoodete valikul on vaja eriti hoolas olla – silmaümbruse nahk on tundlik ja õrn, limaskest veelgi enam. Ripsmetuši-laineri valikul kvaliteedis allahindlust tegema ei peaks.

• Mis tooteid meie modell silma ümber vajab ja mida kasutasid? Meie modelli silmaalused ei vajanud tugevamaid neutralisaatoreid, kasutasin ainult valgustpeegeldavat pliiatsit. Tulemus jäi kerge ja fotosõbralik.

• Mida annab pigment lauvärvis? Kvaliteetse toote tunneb ära tooni tugevusest ja erksusest. Hea lauvärv annab soovitud tooni pärast üht tõmmet ega pudise! Professionaalsemad sarjad pakuvad veega segunevaid lauvärve, millega saab teha lainerijoont või joonistada efektseid kontuure.

• Millega lauvärvi peale kanda, ilma et see pudisema hakkaks? Kindel valik on aplikaator, millega saab lauvärvi vajutada soovitud kohale. Pintslit kasutades vajuta kõigepealt kergelt käeseljale, et ülearune värv eemalduks. Hea abimees on lauvärvi aluskreem, mis kinnitab ja hoiab tooni erksana.

• Kas alati peab just must ripsmetušš olema põhiarsenalis? Must ripsmetušš on kõige levinum, sest täidab oma ülesannet – raamib silmajumestust. Minu klientide hulgas on palju pruuni tooni austajaid, eriti heledapäiste seas. Kui klient ei soovi igapäevaselt põhjalikku silmajumestust teha, soovitan kasutada tooniga ripsmetušše.

• Mis on uuel hooajal silmameigis uudist? Uskumatuna tundub, et jumestuses on tagasi silmapliiatsijooned limaskestal ja alumiste ripsmete all. Neid kasutatakse nii koos kui ka eraldi. Kas see ka moelavadelt massidesse jõuab, näitab aeg. Trendid soosivad värvilisi silmalainereid ja värskeid matte huuletoone. Naturaalsed, kuid hoolitsetud ja vajadusel toonitud kulmud on endiselt moes. Sama kehtib ka näonaha puhul – terve jume ja värskus.

• Milliseid tooteomadusi tuleks dekoratiivkosmeetika ostmisel tähele panna, et oma nahka säästa või isegi parandada? Jumestustooted on mõeldud ebaühtluste korrigeerimiseks ning oma loomuliku ilu rõhutamiseks. Enne ostu mõtle läbi, millist tulemust soovid saavutada. Kui näonahk on normaalne, võiks pigem kasutada toonivat päevakreemi, mis täidab oma ülesande ega koorma korras nahka.

Probleemse naha korral soovitan peitmiseks pigem neutralisaatoreid, et seejärel ühtlustada kogu nägu kerge jumestuskreemiga. Oluline on toote värvipigment, mitte tekstuuri paksus.

Soovitan konsulteerida enne suurte väljaminekute tegemist tooteesindajate või jumestajatega.

• Mis kõige rohkem nahka kahjustab? Kindlasti tuleks hoiduda aegunud kosmeetika kasutamisest. Riknenud kauba tunned ära spetsiifilisest lõhnast ja muutunud tekstuurist. Väga oluline on hoolitseda näonaha eest. Igal õhtul eemalda jumestus korralikult ja toida puhastatud nahka kreemiga.