Igal hommikul tasub pilk heita tänavaile ning libeduse puhul võtta tarvitusele abinõusid.Foto: TEET MALSROOS
Hea nõu
25. veebruar 2015, 15:26

Mida teha, kui salakaval libedus niidab jalust? (3)

Libedal ajal kimbutavad tänaval liikujaid mitmed ohud. Olgu tegu nooremate või vanemate inimestega, vigastuste eest pole kaitstud keegi.

ITK ortopeedia osakonna juhataja dr Andres Kööp kinnitas Ida-Tallinna Keskhaigla ajalehele ITK sõnumid, et põrutusi ja luude katkiminekuid on talvisel ajal ohtrasti.

Vanemad inimesed kukuvad või libisevad tänaval, nooremad satuvad õnnetustesse suusamägedel sportides. Laste luude purunemisi on õnneks vähem, sest nende luud on parema kvaliteediga, nad kukuvad madalamalt ning satuvad ka arsti hoole alla seepärast harvem.

Et inimene paneb enamasti kukkudes ette käe, murdub luu kohast, mis on kõige nõrgem ehk enim esineb kodar- või õlavarreluumurdusid.

Andres Kööbi sõnul ei olegi kuidagi võimalik ohutult kukkuda, küll aga saab oma luid tugevdada ehk toituda tervislikult ja mitmekülgselt ning piisavalt liikuda. Kuid selline ennetav tegevus peaks algama juba lapseeas – luude tugevust mõne kuuga ei paranda.

Samuti soovitab ortopeed hommikul kodust lahkudes reaalse pilguga hinnata tänaval toimuvat ning enda riietust-jalanõusid. Et poleks kõrgeid kontsi ega libeda tallaga jalanõusid ning ekstreemsematel juhtudel võiksid saabaste all olla naelikud. Vanematel inimestel ei maksa peljata kätte võtta jääotsaga keppi.

Oma tervisele tasub mõelda, sest luumurrust paranemine võtab normaalselt aega kuus kuni kümme nädalat, tüsistuste korral kauemgi.

Pärast kukkumist soovitab Andres Kööp raskemate probleemide vältimiseks kontrolliks pöörduda erakorralise meditsiini osakonda. Eriti, kui pärast kukkumist on märgata verevalumit, turset või väljakannatamatut valu.

"Kui valu on talutav, võib proovida koduste vahenditega hakkama saada: anda jäsemele rahu, asetada vigastatud piirkonnale külma ja toetav side," õpetab tohter.