Juba mõnda aega on eestlaste tähelepanu köitnud Tiit Hepa, kes soovis kätelda kõigi eestimaalastega. Nüüd tuli ilmsiks: meest ei ole olemas, küll aga on maksavähki põhjustav C-hepatiit.Foto: TEET MALSROOS
Uudised
25. veebruar 2015, 14:00

Vähiliit viib läbi C-hepatiidist teavitavat kampaaniat

Tiit Hepat ei olegi olemas - on C-hepatiit! (1)

Juba mõnda aega on tänavapildis ja sotsiaalmeedias tegutsenud Tiit C. Hepa, kelle päritolu osas on erinevaid seisukohti olnud. Täna avalikustas Vähiliit, et sellega alustati maksavähki põhjustava C-hepatiidi teavituse kampaaniat.

Vähiliidu juhatuse esimehe Maie Egipti sõnul läheneti sel korral teavitusele mitte-traditsiooniliselt: "Maailmas on miljoneid haigusi, terviseteemalisi üleskutseid, sotsiaalseid algatusi ja heategevuslikke üritusi. Kõik need võitlevad inimeste tähelepanu pärast," selgitas ta Tiidu tegelaskuju loomise tagamaid, "Paraku mahub inimese tähelepanu alla piiratud arv teemasid. Selleks, et jääda silma, on vaja tegutseda teistmoodi ja eriliselt."

Kampaania eesmärgiks on tõsta C-hepatiit inimeste tähelepanu alla, rääkida haiguse iseloomust ja viidata riskigruppide testimisvajadusele.

Kuna C- hepatiit on hiiliv haigus, siis inimesed võivad viirust kanda 20 aastat ilma, et nad seda teaksid. Seetõttu avastatakse haigus tihti liiga hilja. Iga haigus sh vähk on varases staadiumis avastades kontrolli all hoitav ja mõnel puhul isegi ravitav.Vähiliidu missiooniks on inimesi sellest informeerida ja kutsuda veebilehele enda sihtrühma kuulumist testima.

Kampaania veebikülg asub siin.