Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
26. veebruar 2015, 12:40

Seitse lihtsat nippi ülesöömisest hoidumiseks (3)

Igaüks teab päevi, kui ta on tundnud end lõputult näljasena ja kui ükski ports ei ole tundnud olema piisav.

Kui kipud sageli üle sööma, järgi neid seitset Yahoo Healthi kirjapandud soovitust.

1. Söö rohkem. Paljud inimesed ei söö päeva jooksul midagi, kuid kipuvad seevastu sööma öösel. Püüa sellest küll hoiduda! Isegi kõige kiirematel päevadel peab leiduma aega söömiseks. Hommikuks on lihtne tarbida valgujooke, lõunaks pista pintslisse kausitäis suppi – see ei võta kaua aega. Lisaks hoia töölaual suupisteid, näiteks pähklid annavad jaksu tegutsemiseks ka pärastlõunal.

2. Söö töötlemata toite. Kui toit on täis vitamiine ja mineraalaineid, aitavad need küllastatustundeni jõuda kiiremini. Kemikaale täis töödeldud toite süües on keha segaduses ja pidevas näljas, sest otsib toitaineid. Reegel on lihtne: mida lühem on toiduainete koostisosade loetelu, seda parem.

3. Söö tervislikke rasvu. Tervislikud rasvad on näiteks avokaado- või oliiviõli, kookosõli, mandliõli, samuti saab seda lõhest, sardiinidest, pähklitest ja seemnetest. Isegi mõned piimatooted, näiteks rasvane jogurt või kitsejuust on head. Pea meeles, et enamasti ei tee rasv inimesi paksuks, hoopis suhkur teeb seda.

4. Täida taldrik kiudainetega. Söö kiudaineterikkaid köögivilju ja tunned kõhu rohkem täis olema. Täiskõhutunde tekkimisele aitab kaasa ka see, kui lisada hommikusmuutile chia-seemneid.

5. Kaasa toidulauale mõrusid maitseid. Mõrud maitsed võivad läbi lõigata isu magusate kommide järele. Näiteks hapukapsa söömine aitab magusaisu leevendada.

6. Joo piisavalt! Kõige lihtsam nälja peletaja on joomine. Kui keha on niisutatud, ei teki nälg nii kiiresti.

7. Ära tarbi alkoholi. Alkohol on ülesöömisega tigedalt seotud. Isegi juba kahenädalane paus alkoholi tarbimises aitab oma toiduvalikut teadvustada.