Uus uuring võib seletada, miks inimeste enesetunne ravikuuriga alustades mitte ei parane, vaid läheb hoopis hullemaks.Foto: JOOSEP MARTINSON
Meeled
3. märts 2015, 08:37

Antidepressandid süvendavad depressiooni? (6)

Antidepressandid on maailmas enim tarvitatavad retseptiravimid. Ometi on nendega üks igavene häda alates sellest, et neist on kasu vaid umbes 30% juhtudel ja lõpetades nende tarvitamisega kaasnevate hulgaliste äärmiselt ebameeldivate kõrvaltoimetega.

Ontario ülikooli psühholoog Paul Andrews väidab ajakirjas Neuroscience & Biobehavioral Reviews avaldatud artiklis, et depressiooniravi võib tegelikkuses hoopis haigust süvendada.

Nimelt: kui senise arvamuse kohaselt on depressiooni põhjuseks aju madal serotoniinitase, siis Andrews jõudis järeldusele, et see haigus on põhjustatud hoopis serotoniini kõrgest tasemest.

See fakt võib olla ka põhjuseks, miks ravi ei toimi ja depressioon vastupidiselt loodetule hoopis süveneb, sest levinuimad antidepressandid panevad aju serotoniini veelgi juurde tootma, vahendab Huffington Post.

See selgitab ka põhjust, miks inimesed sageli ravikuuriga alustades nendivad, et enesetunne mitte ei parane, vaid läheb hoopis hullemaks. Paremaks hakkab asi minema alles siis, kui serotoniin langeb algtasemeni.

Andrewsi hinnangul tuleks teadvustada, et antidepressandid toimivad vaid piiratud aja jooksul ega anna püsivaid tulemusi. Küll aga oleks tema sõnul abi psühhoteraapiast: see aitab inimestel üles leida depressiooni vallandanud põhjused, õpetab nendega toime tulema ja on seetõttu pikas perspektiivis ka tulemuslikum.