Söö kuivatatud või külmutatud pihlakamarju või tee nendest teed.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. märts 2015, 13:35

Artikkel ilmus esmakordselt 2014. aasta veebruari Tervis Plussis.

Rivista isiklik kaitsevägi! (1)

Mida teha, kui olemine muutub kurvaks, enesetunne väsinuks ja nõrgaks ning teotahe olematuks?

Need on märgid, et elujõudu on vaja äratada ja turgutada. Külmetushaigused, viirused ja võõrad bakterid kipuvad ligi siis, kui sinu isiklik
kaitsevägi – immuun­­süsteem – on jäänud nõrgaks.

Minu soovitused (vali nendest kas või kolm):
• Pane tähele oma keha märke ja reageeri kohe, kui enesetunne on halb.
• Sega klaasitäie meega pool klaasi astelpajumarju ja pool klaasi jõhvikaid, söö segu 8 tl päevas (kui sa pole mee suhtes ülitundlik).
• Kui sul pole veel palavikku ega köha, tee kuuma (jala)vanni männiokstega või pane vannivette kotike angervaksa ja liivateega ning pärast seda mine kohe voodisse teki alla.

• Joo kõrvenõgeseteed. Kõrvenõges soodustab nn hea tuju hormooni teket organismis. Tuju muutub paremaks ja maailm selgemaks. Kõrvenõges sobib hästi pimedasse aega, aidates organismi elujõudu ja -rõõmu suurendada ning loomulikke instinkte elavdada.

• Anna endale tugev C-vitamiini annus. Söö suurem kogus astelpajumarju, sidrunväändikumarju, jõhvikaid, pohli, musti sõstraid (sobivad ka külmutatud või kuivatatud marjad) või tee nendest smuutit, lisades marjadele veidi mett, vett, avokaadot ja teelusikatäis raudrohu- või angervaksapuru.

• Sega pool teelusikatäit naturaalset õunaäädikat või 99 tõve rohtu (vt retsepti “Metsamoori taimekosmeetika” raamatust) klaasitäie leige vee või taimetee sisse ja joo segu paar klaasi päevas.

• Söö kuivatatud või külmutatud pihlakamarju või tee nendest teed. Pihlakas aitab põletike ja seenhaiguse vastu, tugevdab, vajaduse korral lahtistab, peatab verejooksu, parandab haavu, mõjub hästi veresoontele. Köhaga tee pihlakaõieteed: pane 1 tl pihlakaõisi tassi kuuma vee sisse, hoia 10 minutit ja joo. Kui kõht on kinni, söö pihlakamarju pool tundi enne sööki – umbes 10 marja meega.

• Tee raudrohuteed, kui oled olnud külma tuule käes, tundub, et oled luuüdini külmunud või saanud tuuletõmbust. Pane 1 tl puru tassi ja vala peale kuum vesi, hoia 3 minutit ja joo nii kuumalt, kui saad. Raudrohi puhastab verd, peatab verejooksu, vaigistab valu, tõstab toonust ja tõrjub põletikku. Kui sul on kõhuvalu või peavalu, mis tulnud väsimusest või halvast söögist, tee samuti raudrohuõitest teed: pane 1 tl puru tassi ja vala peale kuum vesi, hoia 5 minutit ja joo siis, kui tee jahtub.

• Kasuta angervaksa või raudrohu lillevett, pritsi seda iga natukese aja tagant oma ümbrusesse ruumi puhastamiseks.

• Joo päevas paar tassi pajukooreteed. Lisa poolele liitrile veele 1 sl pajukoort ja keeda 3 minutit. See tee paneb kehavedelikud liikuma ja puhastab organismi. Paju on valu vaigistav, põletikuvastane, kuseeritust suurendav, higistama ajav. Pea­valuga tee pajukooreteed: võta 1 tl pajukoort klaasi vee kohta, keeda 5 minutit ja joo.