Brittany ja Krys
Maailm
8. märts 2015, 12:05

Arstirohtudest sõltuvusse sattunud neiu: mu ema ei tahtnud mind enda koju, elasin mahajäetud majades, müüsin narkootikume ja olin prostituut (27)

"Inimesed ütlevad, et narkootikumid on su enda valik: kui sa poleks proovinud seda, siis sa poleks sõltlane. Mina sain esimesed tabletid oma arstilt. Oma arstilt! Loomulikult usaldasin teda ja võtsin neid. Sest tema peaks ju aitama mul terveks saada," kirjeldab ameeriklanna Brittany oma narkosõltuvuse algust.

Brittany narkosõltuvuses on lisaks arsti antud tablettidele tegelikult veel mitu aspekti – probleemid said alguse juba lapsepõlves.

Kui Brittany oli 10-aastane, viis ema ta balletti tantsima. "Sa jõllitasid end kümme tundi päevas peeglist ja paratamatult sinu pilt iseenesest muutus. Ma nägin kedagi, kes on tugevalt ülekaaluline. Mu sõltuvus algas söömishäiretega nagu paljudel. See läks nii, sest ma olen perfektsionist. Mul oli loomulik anne, kuid tundsin, et pean aina paremaks saama," räägib Brittany.

13-aastaselt hakkas ta läbi käima endast vähemalt viis aastat vanemate noortega. "Kuna teised jõid alkoholi, tahtsin seda teha ka mina. Proovisin, aga ei saanud. Mul oli lausa allergiline reaktsioon ja ma oleksin peaaegu surnud. Kuna ma ei saanud juua, oli vaja leida mingi moodus nende tasemele saada," jutustab neiu. Ta proovis põgusalt narkootikume, kuid ei jäänud nende juurde pidama.

Arstirohud olid liiga kallid, selle asemel heroiin

Kõik muutus aga siis, kui ta 16-aastaselt tõsise autoavarii tegi. Ta oleks peaaegu surma saanud.

Kuna Brittany selga hakkasid vaevama tõsised probleemid, kirjutas arst talle välja väga kanged rohud. "Arst andis mulle retsepti ja ma ostsin rohu apteegist. Ta ütles, et pärast selle võtmist on minuga kõik korras. Ei olnud," ütleb Brittany. Tema sõnul on ta ilmselt üks neid inimesi, kelle keha ei talu absoluutselt mingit kemikaali, ilma et sellest sõltuvusse satuks.

Lühikese aja jooksul sattus Brittany kummalisel kombel veel kolme autoavariisse – muide ükski polnud tema enda põhjustatud. Seljavalud muutusid üha talumatumateks. "Arst kirjutas lõpuks välja mulle sellise ravimikoguse, millega oleks saanud uimastada väiksema hobuse," nendib neiu. Ta sattus taolistest rohtudest üha enam sõltuvusse. Probleemiks osutus aga see, et need olid liiga kallid.

Brittany üks tuttav pakkus talle aga uut ainet. "Ta ütles, et see teeb mul olemise paremaks. Ma isegi ei küsinud, mis see oli. Mul lihtsalt oli vaja midagi, ma ei talunud enam ilma olemist. Tegin ära ja tundsin end imeliselt. Küsisin, mis see on. Heroiin," kirjeldab Brittany hetke, millest tema sõnul hakkas maailm kokku varisema. Kolm kuud hiljem ta juba süstis heroiini.

"Isegi mu ema ei tahtnud mind enda koju. Elasin mahajäetud majades. Müüsin narkootikume. Mulle ei meeldiks seda küll välja öelda, aga olen prostituut olnud," tunnistab ta. "Olen väga ilusast ja jõukast piirkonnast ning kui kelleltki küsida minu kohta, ei usutaks, et oled prostitutsiooniga tegelenud. Aga kui sa oled nii sõltuvuses, siis oled lihtsalt üks vare. Tunned ennast halvasti oma kehas. Sa vajad seda narkootikumi. See on kõige isekam haigus."

Brittany käis küll põgusalt ravil, kuid see ei olnud tulemuslik. "Alkohoolikud ja narkosõltlased on kaks erinevat asja. Terapeudid ei saa aru, sest nad ei ole sõltlased. Nad ainult arvavad, et saavad aru," avaldab ta arvamust. "Kui ma kuulan tund aega juttu narkootikumidest, siis on ainus asi, mida teha tahan, end pärast seda pilve tõmmata."

Saatuslik kohtumine politseijaoskonnas

Brittany sõnul on narkomaanid tohutult osavad manipuleerijad. Seda tõestas Brittany iseendale, kui politsei ta narkootikumide eest kinni pidas, kuid siis lõpuks minema laskis. Kõnealuse vahejuhtumi käigus sai ta aga tuttavaks oma uue kallima Tomiga. Kokku jäädi vaid kuuks, kuid see kohtumine muutis Brittany elu.

"Tom hoolis minust, aga see ei olnud õige. Me läksime lahku ning ta palus oma sõbral Krysil minuga rääkida ja uurida, kas kõik on hästi," meenutab Brittany. Krys oli nõus abistama ning kirjutas Brittanyle Facebooki.

"Hakkasime rääkima ja see kõik läks väga sügavaks. Meile tundus justkui oleksime eelmistes eludes tundnud üksteist," muigab Brittany.

Siinkohal võtab Krys jutujärje üle: "See, kuidas ta elu nägi ja sellest rääkis. Miks see kõik minu jaoks nii tuttav oli? Rääkisime ilmselt kuus-seitse tundi järjest. Niipea, kui selle ära tundsin, hakkas mu süda kohe palju kiiremini lööma."

Krysil oli aga tüdruksõber, kes sellest suhtealgest teada sai. Kodurahu huvides lõpetas ta suhtluse Brittanyga. "Ma ütlesin, et armastan sind väga, aga ei saa sinuga suhelda. Ära tee midagi rumalat. Kui saatus on meie poolt, siis saame taas kokku," meenutab Krys.

Armastus aitas narkosõltuvusest vabaneda

Krys ja Brittany ei näinud üksteist mitu aastat. Kuni tegi Krysi tüdruksõber saatusliku vea – püüdes Krysi oimetu venna voodisse pugeda. Krys sattus sellele peale ja tegi suhtele lõppu.

Temaga võttis pärast seda ühendust hea sõber Tom, kellega ühtlasi Brittany mõned aastad tagasi põgusalt suhtes oli. Tom kutsus Krysi Pennsylvaniasse enda juurde elama. Krys mõtles pakkumise peale ja jõudis otsusele, et nii ta teebki.

"Kõik, mille nimel ma siin töötasin, oli läinud. Mul pole enam mitte kedagi. Helistasin Tomile tagasi ja ütlesin, et hakkan kohe sõitma. Ja lisasin, et tahan kohtuda selle tüdrukuga. Me ei saanud kunagi kokku, aga olen talle alati mõelnud," räägib Krys. Ta võttis Brittanyga telefoniteel ühendust ning tema esimesed sõnad neiule olid: mul on nii kahju.

Brittany läks Krysiga kohtuma ning ütles emale, et läheb paariks tunniks välja. "Ma ei tulnud tagasi nädal aega. Ja kui tulin, siis haarasin oma asjad ja tulime Puerto Ricole," lisab Brittany.

Just Krys aitas tal narkosõltuvusest pääseda. "Igal hommikul ärgates oli alateadlikult minu esimene mõte, kust saada uus doos. Kui ma jõudsin hetke, mil seda teadvustasin, tahtsin sellest vabaks saada. Narkomaan vajab narkootikumi sama palju kui õhku. Kui ma ei saa doosi, siis tekib tunne nagu keegi lämmataks sind," kirjeldab Brittany. "Peaksin praegu olema nii haige ja lihtsalt voodis pikali. Ma ei tea, kuidas vabaks sain. See ei ole loogiline, sest nii ei lähe tavaliselt."

"Mul on tunne, et Krys ongi minu narkootikum. Ma tarbin teda, ma olen temaga õnnelik. Aga see pole ebatervislik," arutleb Brittany.

Kolides Puerto Ricole anti üksteisele lubadus – narkootikumidega seotud elu sinna kaasa ei võeta.

Brittany ema on neiule öelnud, et kartis igal õhtul voodisse minnes, et talle helistatakse ja öeldakse, et tütar on surnud. "Minu isa on aga Krysi tänanud, et ta mu elu päästis. Krys tõesti tegi seda," lisab neiu.

Brittany ja Krys kihlusid tänavu sõbrapäeval, olles koos olnud kõigest kaks nädalat.

-------------------

Artikli autor Liina Metsküla reisib maailmas ringi ja paneb kirja teel kohatud kõige põnevamate inimeste lood. Brittany ja Krysiga saadi tuttavaks Puerto Ricol.