Uurige oma perearstilt, kas olete leetrite vastu vaktsineeritud.Foto: PEETER SIRGE
Hea nõu
6. märts 2015, 10:44

TÄIENDATUD: täiskasvanuile mõeldud leetrite vaktsiin jõuab Eestisse järgmisel nädalal.

Üks küsimus: "Kas leetrite vaktsiin kestab kogu elu? Kuidas ma tean, et olen vaktsineeritud?" (35)

"Leetritega seoses räägitakse laste vaktsineerimisest. Kas mina, 40 aastane inimene, ja täiskasvanud üldse, on leetrite eest kaitstud? Kas vaktsiini mõju kestab kogu elu? Kuidas ma tean, et mul on kõik vaktsineerimised tehtud?"

Vastab Terviseamet nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Irina Filippova:

"Leetrite vastase vaktsineerimisega alustati Eestis 1967.aastal, mil Eestis võeti kasutusele Venemaal toodetud leetrite elusvaktsiin. Alates aastast 1993 vaktsineeritakse Eesti riikliku immuniseerimiskava raames lapsi Euroopa kvaliteediga leetrite-mumpsi-punetiste liitvaktsiin (MMR), millega algul vaktsineeriti ainult aastaseid lapsi. Käesoleval ajal vaktsineeritakse lapsi kahe vaktsiinidoosiga 1- ja 13 aasta vanuses.

Isikuid, kellel puuduvad andmed varasema vaktsineerimise kohta (küsida võiks esmalt oma perearstilt) või seroloogilise uuringu tulemusena on selgunud kaitsva tasemega IgG antikehade puudumine, neil on soovitatav vaktsineerida MMR vaktsiini kahe doosiga vähemalt 4 nädalase intervalliga.

WHO andmetel on leetrite täieliku vaktsineerimisjärgse immuunsuse kestus vähemalt 26-33 aastat. Loe lähemalt siit.

Leetrite vastu on soovitatav vaktsineerida isikuid:

* kelle pereliikmetel on diagnoositud immuunpuudulikkus või kelle pereliikmed saavad keemiaravi või muud immuunsust pärssivat ravi;

* kes kavandavad reisi piirkonda, kus leetritesse haigestumine on kõrge;

* kes on leetrite kahtlusega patsiendi lähikontaktsed (72 tunni jooksul pärast nakatumist tehtud vaktsineerimine hoiab suure tõenäosusega ära haiguse raske vormi kujunemise).

Raseduse ajal on leetrite vastu vaktsineerida ei tohi.

Terviseameti andmeil on Eestis olemas küllaldane varu kõikide laste vaktsineerimiseks vastavalt riiklikule immuniseerimiskavale. Täiskasvanute vaktsineerimiseks mõeldud vaktsiini uued kogused jõuavad Eestisse järgmisel nädalal ja hiljemalt reedel, 13. märtsil, peaks olema seda võimalik apteekidest saada."