Õietolmuallergia parim ravi on seda ennetada.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
11. märts 2015, 13:42

Kevad paiskab õietolmu õhku: kui kahtlustad endal allergiat, otsi esmalt abi apteegist

Oleks justkui terve, kuid silmad sügelevad ja ajab aevastama. Värskes õhus läheb asi veel hullemaks. Kui sul seni allergiaid ei olnud, siis võta teadmiseks: just nii ootamatult annabki endast märku õietolmuallergia.

Elite erakliinikus ja Tartu Ülikooli Kliinikumis allergoloogina töötava Kaja Julge sõnul saab õietolmuallergia probleemiks erinevatel aastatel erineval ajal. „Sõltub sellest, et kuidas kevad allergikule kohale jõuab. Tavaliselt siiski algab õietolmu allergiaperiood märtsis," selgitab Kaja Julge ja ütleb, et lepp, kask ja sarapuu on esimesed õitsema hakkavad puud, mis allergikutele meelehärmi valmistavad.

Tohter ohkab korra, kui nimetab tõsiasja, et õietolmuallergia on Eestis sagenemas. „Praegu võime rääkida Eestis 10-15% lastest, kes reageerivad õietolmule. Mida suurem laps, seda suurem tõenäosus, et allergia põhjuseks on ka õietolm," räägib ta lisades, et teadaolevalt on kolmandikul inimestest kalduvus allergiatele.

Riski haigestuda suurendab ka see, kui lähisugulaste hulgas kellelgi olnud allergia.

Õietolm kandub kilomeetrite kaugusele

Ka heinapalavikuna tuntud õietolmuallergia esimesed sümptomid on vesine ja sügelev nina ning sügelevad ja punetavad silmad. Palavikku allergia enamasti kaasa ei too, küll võib mõnikord vesise nina asemel olla nina hoopis kinni. Üksikutel juhtudel tekib õietolmust katmata keha piirkondadesse lööve, mis kaasneb või eelneb hingamisteede haigusnähtudele

Kuidas allergiaga võidelda?

„Kes teab, et tal on olnud eelnevatel aastatel õietolmuallergiaga probleeme, varub endale kappi tagavaraks antihistamiini tabletid. Aga ta ei pea neid hakkama varem kasutama, vaid alles siis, kui tekivad esimesed sümptomid, sest need mõjuvad kiiesti," kõneleb allergoloog.

Kaja Julge sõnul pole sugugi erakordne, et õietolmuallergikud on ülitundlikud ka teiste allergeenide, näiteks tolmulesta, kasside ja koerte suhtes.

Teada tõde on tohtri sõnul ka see, et mida rohkem allergia end näitab ja esile kerkib, seda rohkem on ravimeid vaja. „See sõltub sellest, kui tundlik inimene on. Ja kui palju allergeeni parasjagu õhus on," selgitab tohter.

Õhus võib seda olla aga ohtralt, sest tuul kannab õietolmu väga kaugele. „Kilomeetrite kaugusele võib kanda. Kuigi kindlasti on allergikud allergeenist rohkem ohustatud, kui neil akna taga kasvamas paljude urbadega kask," räägib Julge.

Akna ette soovitab ta panna õietolmuvõrkusid, mida saab osta apteekidest ja ehitustarvete poodidest. "Nii on võimalik end tuppa isoleerides tuba siiski tuulutada," kommenteerib tohter. Õietolmu suhtes ülitundlikele on olemas erilised allergiamaskid, mida saab tänaval kanda, maske saab osta internetist.

Samas teab Julge, et Soome Allergia- ja Astmaliit soovitab kaitsemaske kanda mitte vaid õietolmuallergikutel, vaid tundlike hingamisteedega inimestel üldiselt. Ja seda just kevadkuudel, kui tänavatel palju hingamisteid ärritavat tolmu. Samuti ei ole allergoloogi sõnul paha plaan võimalusel puude tolmlemise perioodil hoopis soojale maale reisida.

Kui koduriigist pääsu pole, tuleks õueskäiguks valida ilma.

„Kui ilm on päikeseline ja tuuline, tuleks püsida rohkem toas. Allergia parimaks raviks oli, on ja jääb allergeeni kontakti vältimine," rõhutab Julge.

See ei ole tema sõnul keeruline, sest metsarajal jooksu saab asendada näiteks spordiklubiga. Ta tuletab ka õpetajatele meelde, et allergiline laps ei suuda ega peagi teistega sellel ajal õues võidu jooksma.

Endal heinapalavikule viitavaid märke leides ei peaks siiski kohe arsti juurde tormama. „Testimine kaebusi ju ära ei võta – vaja on ravida," soovitab Kaja Julge pöörduda hoopis apteeki.

Steriilsus viib immuunsuse

Kui käsimüügiravimid aitavad, muud ravi esialgu tegema ei peagi. Osadele õietolmuallergikutest on siiski näidustatud ka immuunravi, mida määrab arst. Üldiselt on aga nii, et allergiaperiood tuleb üle elada ja rohtudest abi otsida. Allergoloogi sõnul on enamus antihistamiine juba käsimüügis saadaval.

Kinnise nina korral aitab tema sõnul ninahormoon, mis hakkab mõjuma keskmiselt nädala jooksul. Tablett mõjub aga juba esimesel päeval.

Kui tekib vajadus arstabi järele, tuleb esmalt minna perearsti juurde, kes suunab allergoloogi vastuvõtule. Samas tasub kõrva taha panna, et ravimeid võttes ei saa nahateste teha. Sestap peaks esmalt alustama ikkagi enesetunde parandamisega raviga. Ning just seetõttu ei tohiks hirmutada ka kolme-neljakuulised järjekorrad allergoloogi vastuvõtule.

Õietolmuallergia on doktor Julge sõnul kõige püsivam allergia, mis ei kipu niisama lihtsalt kaduma. „Aega ei pööra tagasi, et elame nagu sada aastat tagasi, siis oli see väga üksikute inimeste probleem," tõdeb doktor Julge, et lisaks allergiatele sagenevad ka autoimmuunhaigused.

„Mina usun hügieeniteooriasse, et meie immuunsüsteem ei ole karastunud ja on tasakaalust väljas. Seetõttu reageerib organism ka sellele, millele ei peaks ning tulemuseks ongi allergiad. Me oleme liiga steriilselt elama hakanud," kostab Kaja Julge.