Et vannimõnu oleks täielik, tasub laevalguse asendada küünaldega ning kasutada aroomilampi või viirukeid.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
12. märts 2015, 16:28

Soe vann lõõgastab, ravib, puhastab ja kosutab (1)

Vannis lõõgastumine peletab õhtujahedust ja aitab lõõgastuda, samal ajal mõjub see hästi ka nahale ja meeleolule. Ja mis kõige parem – vann on kättesaadavaim lõõgastusvahend igaühele!

Taastusarst Annelii Nikitina sõnul on erinevad vannid spaades populaarsed lõõgastusvahendid. "Spaakultuur ongi seetõttu populaarseks saanud, et see pakub stressirohketel aegadel lihtsat viisi lõõgastumiseks. Samas võib lihtsate vahenditega ka oma igapäevase pesemiskoha õdusaks koduspaaks muuta," selgitab seda Mirjam Mellis koduspaa.ee leheküljel nõuandeid jagades.

Igal juhul on vanniskäik tema sõnul rituaal, mis lõõgastab, ravib, puhastab ja kosutab. "Soe vann aitab jagu saada väsimusest ja kurnatusest, leevendab tõbesid, toob meelerahu või mõjub virgutavalt. Vannis saab vaikselt mõtiskleda või kuulata muusikat, seal võib käia üksi või kahekesi, kuid – mis peamine –seda saab teha omal nauditaval moel," loetleb Mellis vanni häid külgi.

Annelii Nikitina ütleb, et vannis mõnuledes lõõgastuvad lihased, paraneb vereringe, intensiivistub ainevahetus ja neerude talitus, laienevad veresooned, langeb vererõhk ja suureneb pulsisagedus.

Vanniskäiku saab nauditavamaks muuta mistahes lisanditega, sõltub vaid sellest, mida keegi parasjagu eelistab – kas muuta vannivesi "sametiseks" piimapulbriga, tekitada sinna ohtralt vahtu, kasutada aromaatseid õlisid või mõnuleda keset roosiõisi. Mellis soovitab lisandeid kasutada, see muudab iga vanniskäigu unikaalseks elamuseks. Liiatigi on tänapäeva vannikosmeetika väga mitmekesine.

Kui rääkida sellest, millist mõju üks või teine lisand nahale avaldab, tuleb teada, milliseid õlisid mingi toode sisaldab. Iga taimeliigi toodetud õlil on inimese kehale ja meelele iseloomulik mõju. "Näiteks on lavendli eeterlikul õlil rahustav ja põletikuvastane toime, argaaniaõli on tuntud oma vananemisvastase toime poolest, kookosõli niisutab ja pehmendab nahka, greibi eeterlik õli seevastu puhastab ja toniseerib," selgitab Mellis.

Vannist lõõgastust otsides tasub teada, et vanni toime sõltub vannivee temperatuurist. 36 soojakraadini on vannil virgutav toime, soojem vesi mõjub lõõgastavalt. Parim temperatuur lõõgastavaks vanniks on 38-39 kraadi. "Vereringe saab siis piisavalt ergutatud, käivituvad keha puhastumis- ja tervenemisjõud ning vannivesi ei kuivata liigselt nahka," räägib Mellis.

Et vannimõnu oleks täielik, tasub laevalguse asendada küünaldega ning kasutada aroomilampi või viirukeid.


Kellele sobib ja kellele mitte?
* Taastusarstid soovitavad vannravi luu-liiges-lihasvalude korral, erinevate liigeste ja lülisamba kulumushaiguste korral, närvipõletike ja –valude korral ning liigeste piiratud liikuvuse korral ehk näiteks traumade järgselt

* Vannravi ei soovitata raskes üldseisundis inimestele, näiteks nendele, kellel on madal või väga kõrge vererõhk, samuti südamepuudulikkus. Ka ei tohiks vanni minna palavikuga, kuna see võib kaasa tuua südamerütmihäireid.