Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
17. märts 2015, 13:37

Seitse levinud müüti akne kohta

Akne kimbutab igas vanuses inimesi. Et sellega on üsna keeruline võidelda, on akne kohta läbi aegade tekkinud palju valearvamusi.

Fox News selgitab seitset levinud müüti akne kohta.

1. Toitumine ei mõjuta aknet. Uuringute järgi mõjutab igapäevane toitumine suuresti su näonahka. Suurem tõenäosus akne tekkeks on siis, kui tarbid suure suhkrusisaldusega tooteid, piimatooteid ja rasvaseid toite.

2. Kui sul on akne, ei tohi šokolaad süüa. Kuigi vale toitumine mõjutab akne teket, ei mõjušokolaad näonahale halvasti, halvasti mõjuvad selles sisalduv suhkur ja piim. Seepärast soovitavad nahaarstid süüa tumedat šokolaadi, mille kakaosisaldus on vähemalt 70%.

3. Akne on teismeliste probleem. Pole tõsi! Uuringute järgi on pea pooled kahekümnendates naised aknega kimpus. Nende mure on seotud samade hormoonidega, mis põhjustavad aknet teismeeaski: suurenenud östrogeenitase muudab naha rasvasemaks ning see toob kaasa vistrikud.

4. Meik süvendab aknet. Tõsi on, et mõned meigitooted võivad poore ummistada ja nii vistrikke tekitada, kuid õiged meigitooted võivad aknet hoopis leevendada. Kui sul on akne, siis võiksid nahaarstide soovitusel kasutada puudri baasil mineraalidega jumestuskreeme.

5. Päikesekreem ummistab poore. Päikesekreemides sisalduv tsinkoksiid võib hoopis aknet põhjustavad bakterid tappa. Igal juhul tutvu päikesekreemi koostisega enne selle nahale kandmist, akne pole küll põhjus päikesekaitsest loobumiseks.

6. Tugevamad ravimid on paremad. Aknet leevendavate ravimite valik on lai. Parimad neist puhastavad poore ja tapavad baktereid, levinuimad koostisosad neid ravimites on bensoüülperoksiid ja salitsüülhape. Nende ainetega ei maksa siiski üle pingutada, sest kangem toode ärritab nahka rohkem.

7. Hambapasta ravib vistrikke. Hambapasta koostises olevad ained võivad vistrikku kuivatada, kuid kuna hambapasta ei ole mõeldud nahale kandmiseks, võib see põhjustada ärritust ja löövet.