Foto: TervisPluss
Toiduuudised
24. märts 2015, 16:58

Lugu ilmus esmakordselt 2011. aasta Tervis Plussis.

Detoksdieediga mürkidest vabaks (2)

Detoksdieet on üldpuhastava toimega toitumiskava, et eemaldada kehast mürgid ja jääkained.

Loomulikult teeb inimorganism mürkide ja jääkainete kõrvaldamiseks pidevalt suurt tööd, kuid teatud olukorras, näiteks ületöötamise, alkoholi liigtarvitamise ja stressi tõttu, võib kahjulikke aineid olla tavapärasest rohkem.

Ei ole olemas ühtegi kindlat detokskava, olemas on sadu plaane eri kestuse, toidupiirangute ja soovitustega. Enamiku keha puhastavate dieetide puhul on keelatud kohv, kakao, alkohol ja suhkrurikkad toidud. Ka suitsetamine ei lähe kokku detoksdieedi põhimõtetega.

Näitlejanna Gwyneth Paltrow’ proovitud puhastava toidusedeli järgi ei ole näiteks lubatud piimatooted, loomaliha, koorikloomad, töödeldud toiduained, rasvarikkad pähklid ja osa köögivilju (kartul, tomat, paprika ja baklažaan).

Detoksdieetidega ei tohi liiale minna. Lühiajaline äärmuslikum toidurežiimi muutus ei tee vastupidava tervise korral üldjuhul midagi halba. Venitades piiratud toitumise aega aga pikemaks, kui lubatud, võib tervist tõsiselt ja püsivalt kahjustada.

Seepärast tasub alati enne puhastuskuurile minekut arstiga konsulteerida. Krooniliste tervisehädade või mõnede ravimite tarvitamisel võib detoksdieet ettearvamatute tagajärgedeni viia.

Toitumisspetsialist Mai Maser on soovitanud karme detoksdieete vältida rasedatel, kasvava organismi eripäradest tingituna kuni 21aastastel ning inimestel, kellel on südameprobleeme.

Samuti kehtib hoiatus last planeerivatele naistele, sest detoksdieet võib segada sugurakkude funktsioone ja põhjustada viljatust.

Gwyneth Paltrow on tunnistanud, et pidi range detoksdieedi ette võtma pärast jõulude ja uue aasta pidustusi.

“Ma palusin oma arstil koostada menüü, mis ei oleks nii äärmuslik kui teised detoksdieedid, aga annaks sama häid tulemusi. Ta isegi kommenteeris üht minu leitud toitumisplaani ja ütles, et see võib maksale kahju teha,” on filmitäht öelnud.

Seitsmepäevase kuuri ajal on tähtis palju vett juua. Kindlasti tuleb enne arstiga nõu pidada!” Staari detoksieksperdi sõnul on toitumiskuuri ajal kasulik teha jooga ja sügava hingamise harjutusi. Paari teelusikatäie oliiviõli võtmine enne magamaminekut aitab virgutada sapi tootmist.

Mõistlik on eelistada orgaaniliselt puhtaid vilju, et vältida taimekaitsevahendite ja kunstväetiste jääkide organismi sattumist.