Foto: Panthermedia Scanpix
Uudised
29. juuli 2010, 13:07

Et puhkus hästi õnnestuks!

Tõenäoliselt on nii mõnigi tundnud puhkuse lõppedes pettumust – oodatud vabadus ei läinud sugugi plaanitult, aeg sai märkamatult otsa ja loodetud uue energia asemel tundub tüdimus veelgi suurem. Eks sellest ole sündinud ka väljend “Pean puhkusest puhkama”. Miks pikka puhkus alati oodatult ei kulge?

Loomulikult on oluline, et igaüks teeks oma puhkusega just seda, mis aitab temal välja puhata. Mõnele sobib töisem puhkus maakodus, teine veedab päevad rannas, osa tahab välismaale sõita ja osa kaob üldse kuskile vaikusesse omaette lõõgastuma. Kui pead puhkuseplaane tehes arvestama ka teistega (partneri, sõprade, lastega), on tähtis, et planeerite kõike koos ja jätate igaühele ruumi tema lemmiktegevuste jaoks. Ära püüa planeerida kõigi eest. On oluline, et te kõik saaksite töisesse argiellu naasta värsketena ja tunneks, kuidas vaba aeg läks täie ette. Seega, kui sinu meelest on ideaalne puhkus maakodus toimetades, ei pruugi see teismelisele hästi sobida. Leidke koos viis, kuidas ka tema saaks lõbusalt aega veeta. Kutsuge näiteks tema parimad sõbrad grilliõhtule, vahel piisab ka internetiühendusega sülearvutist, et ta teistega suhelda saaks. Oluline on kuulata teiste soove ja leida kõigile sobivam lahendus. Suhtlemisteoorias nimetatakse seda võitja-võitja-lahenduseks. Selleni jõudmine võib võtta kindlasti rohkem aega kui ühepoolne dikteerimine või isegi kompromissi saavutamine, kuid hilisem rahulolu on kahtlemata suurem.


Elutoa tapeet tahab vahetamist, uus aed ehitamist...

Puhkust planeeritakse sageli pikalt ette. Võimalik, et sinna kuhjatakse kõik, mille järele tööajal igatsus tekib, kuid puhkuseaeg on piiratud. Et mitte tunda pidevat vajadust kiirustada, on mõistlik hoolega läbi mõelda, mida seekord ette võtta, ja jätta kindlasti ruumi ka spontaansetele tegevustele või niisama olemisele. Püüa ka vältida väga täpse ajakava koostamist, kui planeeritu õnnestumises võivad rolli mängida sinust sõltumatud tegurid. Näiteks võib ootamatu ilmamuutus segi lüüa kõik rannaplaanid või autoremont lükata edasi tuuri Lõuna-Eestis.


Kindlasti on oluline jälgida ka tööperioodil, et leiaksime aega iseenda jaoks. Iga raamatut, filmi või väljasõitu ei ole mõtet lükata puhkuseajaks. Oluline on akusid laadida terve aasta vältel, muidu tekib oht läbi põleda. Nii on inimene vastuvõtlikum ka viirustele, kimbutavad peavalud või unehäired.


Teine äärmus on sõna otseses mõttes logelemine ja mitte midagi tegemine. Nii võib puhkuse lõpus tunduda, et aeg on raisatud ja puhkusega ei saanudki midagi tarka ette võtta.


Sageli kiputakse puhkuse ajaks jätma suuremaid töid, milleks töisel ajal aega ega energiat ei jagu, olgu siis tegu koduremondi, aiatööde või mõne muu suurema ettevõtmisega. Füüsiline ja loominguline (koduremont võib ka seda olla) tegevus võivad olla vägagi lõõgastavad, kuid kas see on just see, mida on vaja enda väljapuhkamiseks? Eriti kui minnakse näiteks maakodusse vanematele appi ehk tehakse tööd kellegi teise huvides. Püüa siiski leida aega ka iseenda ja meeldivate tegevuste jaoks.


Koos on kitsas

Pole sugugi haruldane, et rõõmu oodatud puhkusest varjutavad pisitülid või koguni kodusõjad. Päev otsa kodus olevad lapsed tülitsevad igavusest, mehe meelest on kodutöid liialt (miks ma pean, mul on puhkus), eespool mainitud erinevad ootused puhkusele ja paljud muud olukorrad võivad kergelt tekitada väiksemaid ja suuremaid kokkupõrkeid. Võib lausa tunduda, et kodu on kitsaks jäänud, ja kuulda etteheited stiilis “Ma lähen parem tööle, kui siin selline sõda on”, “Mul on puhkus, miks ma pean seda raiskama sinuga vaidlemisele” jne.


Ka siin aitab kuulamine ja parimate lahenduste leidmine. Aktsepteeri teiste soove ja ära oota, et nad jagavad sinu seisukohti. Kui sinu meelest on oluline hommikuti vara ärgata, et päev kaotsi ei läheks, ära eelda, et ka teised peavad sama rada käima. Kui igapäevased kodutööd on pidev tüliõun, äkki saab neid ka teistmoodi lahendada – näiteks vaidlusest “Kes peseb nõud?” võib ju vahel vabaneda ühekordseid nõusid kasutades. 


Ära unusta ka majanduslikku külge

Võimalusel arvesta juba varem, et puhkuse ajal on väljaminekud suuremad – koduse hommiku- ja õhtusöögi asemel peab planeerima kolm toidukorda, ajaveetmisvõimalused tahavad osalemiskulusid, sõitmisel pead raha jätma bensiinijaama või bussijuhile jne.


Meie rahastussüsteemid näevad ette, et puhkusehüvitis saadakse kätte puhkuse alguses. See tekitab ehk näilise tunde, et nüüd on võimalik endale rohkem lubada ja täiel rinnal puhata. Suures tuhinas ei tasu aga unustada, et järgmisel palgapäeval jääb pangakonto tavapärasest kõhnemaks. Arvesta targalt, nii hoiad ära hilisema süütunde või majanduslikest probleemidest põhjustatud stressi.


Kahtlemata saab võimaldada huvitavaid tegevusi olenemata eelarvest. Väiksemad võimalused nõuavad ehk rohkem kombineerimist, kuid leidlikul on alati lõbus.


Mõned kasulikud nõuanded:

-    Puhkuse ajale suuremaid töid planeerides leia kindlasti aega ka asjade jaoks, mis sulle väga meeldivad ja aitavad välja puhata.


-    Puhkusele sõites veendu, et nii sina kui ka su kaaslane tahate reisilt sama. Kurb on kodust kaugel avastada, et üks soovib kuumal liival lesida ja teine hoopis mööda kultuuriväärtuseid kolada.


-    Tee endale puhkuse ajaks eelarve. Püüa leida tasakaal soovitu ja võimaliku vahel. Stress majandusprobleemide tõttu võib nullida kõik saadud elamused.


-    Leia iseenda jaoks aega ka tööajal. Puhkuse ajal ei ole tõenäoliselt võimalik lugeda läbi kõiki raamatuid, käia kõikidel maadel, näha kõiki filme, külastada kõiki sõpru-sugulasi ja teha kõike muud, mida töötades edasi lükatakse.


-    Kui pead puhkuse planeerimisel arvestama ka teistega, püüdke jõuda võitja-võitja-lahenduseni. Olukord, kus kõik on rahul, tagab meeldiva puhkuse.


-    Leia tasakaal tegevuste ja niisama olesklemise vahel. Nii saad piisavalt tegutseda ja ka lihtsalt olla. Ka uutest muljetest ja kogemustest tahab inimene puhata – luba endale seda.